Herr / 7 april 2018

Kroatisk revansch på Sverige

Det var jämnare, tuffare och mer spännande än i Eskilstuna senast. Och den här gången fick Kroatien sin revansch på Sverige när man vann med uddamålet, 29–28 (16–17).

Kroatien visade att svenskarna inte skulle få det lika lätt den här gången som i Eskilstuna i torsdags. Efter en helt jämn inledning kunde ändå Sverige rycka till en ledning med fyra bollar via 7–3 från Hampus Wanne. Man höll fast vid ledningen ytterligare en bra bit in i halvleken, där unge Tobias Thulin som fick chansen mellan stolparna spelade upp sig mer och mer.
Tyvärr fick Sverige redan tidigt se Andreas Nilsson bryskt brottas ner av två kroater med en lindad, nedkyld axel och plats på bänken som följd. ”Stycket” återkom heller inte i spel under resten av matchen. Efter 20.34 tog Kristján Andrésson en timeout för sitt lag men den pausen innebar ett allt vassare Kroatien.
Efter 25.37 var gästerna ikapp via 15–15 från Halil Jaganjac men det var Sverige som fick sista ordet innan pausvilan. Jesper Nielsen, åter i laget efter sjukdom, fick bollen i en omställning från Jim Gottfridsson och kunde skicka in pausresultatet 17–16.
Kroatien fick ännu bättre träff med sitt 5-1-försvar direkt i början av andra halvlek och frustrerade den svenska offensiven som hade svårt att komma till skott. Man var både ikapp och förbi i målprotokollet innan Jerry Tollbring kunde utjämna för svensk del till 18–18.
Men Kroatien var på gång och ryckte återigen ifrån något lite. När klockan stod på 45.12 och underläget var 21–23 tog Kristján Andrésson återigen time out, och bytte i det läget in Andreas Palicka i mål istället för Tobias Thulin. Palicka inledde bra men kollegan Mate Sunjic på andra sidan var ännu bättre och gjorde en mycket bra andra halvlek.
Slutet av matchen blev ett drama av hög klass där inte mer än ett mål skilde lagen åt någon gång. Med klockan på 58.52 gjorde Jakov Vrankovic 28–29 för Kroatien men trots en minut i anfall kunde inte Sverige komma tillbaka ytterligare en gång. Simon Jeppsson fick den sista chansen men Sunjic var på den med och Kroatien kunde kvittera i antalet landslagsegrar lagen emellan. Numera står det nämligen 14–14.
Efter matchen var Kristján Andrésson stor i förlusten.
– En jämn match rätt igenom där vi tar kommandot första tio, men sedan byter vi mål med varandra resten av första halvlek. Det är tjurigt att förlora, vi ville gärna vinna den här matchen också men Kroatien förde matchen i andra halvlek och vann rättvist, sa han i intervju på TV3.
– Vi hade samma matchplan som senast egentligen, men förra gången fick vi bättre träff rätt igenom och ägde matchen totalt. Då kunde vi vila de tyngre pjäserna i slutet, sa Andréson vidare.
Den här landslagssamlingen innebar en storvinst, en knapp förlust och den svenska förbundskaptenen var nöjd med veckan:
– Jag tar framförallt med mig matchen idag. Även om det var tungt att förlora den så ville vi gärna ha den här kampen. I torsdags gör vi en bättre match och idag höjer kroaterna nivån i sitt spel. Som helhet har det varit en jättebra vecka med två matcher mot ett Kroatien som verkligen bjöd till.
SVERIGE–KROATIEN 28–29 (17–16)