Nyheter

Herr / 26 januari 2024

Lucas Pellas: ”De ska ha favoritstämpeln”

För tredje mästerskapet i rad möts Sverige och Frankrike i en direkt avgörande utslagsmatch. Lucas Pellas lyfter ett varningens finger för Frankrikes individuella skicklighet. 
– De ska ha favoritstämpeln, menar Pellas. 

Träffsäkre Lucas Pellas ligger tvåa i Sveriges interna skytteliga med 24 gjorda mål. Dessutom har han lagets näst bästa skottprocent: 77%. Endast högersexan Sebastian Karlsson (78%) har varit en effektivare avslutare.

Men det är inte bara i landslagströjan som Pellas imponerar. Stockholmaren har även 77% i skottprocent i EHF Champions League, där han ligger på en delad 15:e plats i den totala skytteligan (45 mål).

– Jag är nöjd med min säsong hittills, både i klubblag och landslag. Att ha 77% i Champions League och EM är absolut godkänt, även om jag inte är helt nöjd, berättar Montpellier-stjärnan.

Sedan i somras delar han klubbadress med just Sebastian Karlsson, som i EM 2024 mästerskapsdebuterar. Karlsson ligger på en tiondeplats i CL:s totala skytteliga med 53 fullträffar.

– Sebastian har varit superduktig, både i klubblaget och i landslaget. Han har haft en fantastiskt fin säsong hittills. Han har kommit direkt från Sävehof och visat att han hör hemma på den här nivån. Jag glädjer mig åt hans framgångar. När bra killar lyckas blir man glad.

Vad är det bästa med att bo i Frankrike?

– Jag bor i södra Frankrike, så jag får säga stranden och värmen.

Vad gäller språkinlärningen säger Pellas såhär:

– Jag är varken bra eller dålig. Lagom. Jag behärskar språket någorlunda väl.

Totalt har Frankrike över 500 000 licensierade handbollsspelare, vilket kan jämföras med Sveriges c:a 175 000. Lagen möttes i VM-semifinal 2021, EM-semifinal 2022 och VM-semifinal 2023. Sverige vann de två första semifinalerna, medan Frankrike vann i fjol i Stockholm.

– Det är inte så konstigt med tanke på befolkningen. Men jag tycker att de ska ha favoritstämpeln på fredag. Inte minst med tanke på alla deras världsstjärnor. Vi har också många bra spelare, det ska man inte glömma bort. Men inte på samma sätt som i Frankrike.

Pellas nämner niometerspjäserna Dika Mem och Nedim Remili som två spelare att hålla ögonen på.

– Bakåt gäller det framför allt att få träff på dem. De tar stort ansvar. Vi ska komma förberedda till matchen med ett gott självförtroende. Gör vi det som vi har pratat om och visar upp oss från vår bästa sida, så tror jag att vi kan ta dem.

Lucas Pellas svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Mango.

Vilken är din favoritdryck?

– Cola Zero.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Pulled pork med potatismos. Vi är några i laget som får matlådor för matchdags-mat som ska vara lätt för matsmältning. Jag tycker deras potatispuré var väldigt god, så det har blivit en ny favorit.

Vilken är din favoriträtt typisk för det franska köket?

– Fondue eller raclette. De gillar sin ost där nere och ofta blir det bra.

Hur bra är du på att laga mat?

– Inte dålig men inte heller bra. Lagom. Jag kan laga god mat, men jag kommer inte få några priser.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån