Nyheter

Herr | Landslaget / 21 januari 2020

Lucas Pellas: ”Gå hyfsat rakryggade ut”

Lugi-spelaren Lucas Pellas blev målbäst i söndags mot Norge och imponerade stort från såväl strafflinjen som vänsterkanten. Inför tisdagens uppgift mot Ungern betonar han vikten av att gå ut ur EM med flaggan i topp. 
– Det är viktigt för vårt självförtroende att fortsätta på den inslagna vägen och gå hyfsat rakryggade ut ur mästerskapet, säger han. 

Sverige är som bekant utslagna ur hemma-EM efter söndagens tunga förlust mot Norge. Men trots uttåget var matchen ett fall framåt jämfört med mardrömsmatchen mot Portugal.

– Jo, så kan man säga. I den matchen tog vi ett rejält snedsteg medan de hade en taktisk knock-out. Vi hade inte lösningar på någonting i fredags. Vi var revanschsugna mot oss själva i matchen mot Norge men tyvärr räckte det inte hela vägen, säger BK Söder-fostrade Lucas Pellas.

Hur tungt var det efter slutsignal?

– Väldigt tungt. Vårt mål var Stockholm och spela semifinal. Vi fick deppa i söndags men nu är det fokus mot Ungern. Men det är två matcher kvar och vi får bevisa publiken att vi kan vinna matcher. Det är viktigt för vårt självförtroende att fortsätta på den inslagna vägen och gå hyfsat rakryggade ut ur mästerskapet, fortsätter Pellas.

Vad är orsaken till att ni åkte ut med två matcher kvar? 

– Det är jättesvårt att försöka leta fram en syndabock. Jag tycker försvarsspelet tillsammans med målvaktsspelet har varit genomgående bra. Anfallsspelet har inte varit katastrof, men vi hade behövt fler mål i första och andra fas. I vissa matcher har vi inte kunnat få ordentlig fart under fötterna. Motståndarna har varit disciplinerade i sitt anfallsspel och undvikit de tekniska felen. De fick ofta avslutet där de hade planerat det. Det är en bidragande orsak.

För egen del gick matchen mot Norge desto bättre för 24-årige Pellas. På tio minuter i andra halvlek mot Norge gjorde han sitt första, andra, tredje, fjärde och femte mästerskapsmål i landslagströjan.

– Det var superroligt och gott för självförtroendet. Jag har suttit lite bänk och vid sidan av så det var skönt att få bevisa att man håller en hög nivå. Familjen var på läktaren dessutom vilket gjorde det extra roligt.

Hade du föreställt dig att du skulle spela mästerskapshandboll såhär tidigt i din karriär?

– Nej. Men jag är trots allt 24 år och det finns folk som är yngre än mig i truppen. Men att spela EM på hemmaplan är inget jag ens funderade på för ett halvår sedan. Det är lite overkligt samtidigt som jag är tacksam.

Till vardags spelar Lucas Pellas i Lugi. Han kom till Skåne 2016 från Hammarby och har sedan dess öst in mål för de vinröda i Lund. Endast Eric Johansson i Eskilstuna Guif och Hampus Olsson i HK Malmö ligger före Pellas i Handbollsligans skytteliga.

Hur skulle du jämföra EM med din vardag i Handbollsligan?

– Det är stor skillnad. Det är mer fysik här och smartare spelare. Man måste ha huvudet med sig i alla lägen.

Hur går tankarna inför Ungern?

– Det gäller för oss att kunna se oss själva i spegeln. Vi ska bjuda publiken på bra handboll. Förhoppningsvis kommer de trots att vi är utslagna. Vi ska vinna de här två avslutande matcherna, avslutar Pellas.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån