Nyheter

Herr / 18 januari 2023

Lucas Pellas: ”Säker på att vi växlar upp”

Under onsdagen inleds huvudrundan i VM. För svensk del väntar kvällsmatch mot Ungern som nådde kvartsfinal i det senaste världsmästerskapet 2021. 

– Vi behöver växla upp ytterligare några nivåer. Det är jag säker på att vi kommer att göra, säger Sveriges vänstersexa Lucas Pellas.

Montpellier-stjärnan Lucas Pellas ligger på delad tredjeplats i Sveriges interna skytteliga i VM. Tio gånger om har fått fira inför den blågula storpubliken i Scandinavium.

– Det är fantastiskt med det stora intresset som finns för VM. Även om det inte var det bästa motståndet igår (läs måndag) slöt Göteborgspubliken upp och stöttade oss. Det är otroligt häftigt. Man får inte glömma bort att njuta, säger Pellas på tisdagens pressträff, dagen efter att Sverige vunnit med rekordstora siffror mot Uruguay.

Tänker du mycket på publiken under matchen?

– Nej, man hinner inte tänka på dem under själva matchen. Det är bara under nationalsången och sen efter slutsignal som man gör det. Sen märker man självklart av trycket, fortsätter Pellas som har haft en fin höstsäsong i det franska klubblaget.

Montpellier ligger på första plats i den franska ligan samt toppar sin grupp i European League, EHF:s andrarankade turnering efter Champions League.

– Vi har verkligen fått till det. Vi slog Paris Saint-Germain hemma, vilket Montpellier inte har gjort på flera år. Det var en stor seger för oss. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på den här inslagna vägen under vårsäsongen. Vi får se vad det leder till.

Med det svenska landslaget har 27-årige Pellas vunnit EM-guld och tagit VM-silver. Däremot väntar han på sin första titel i klubblagskarriären. Utöver Montpellier har Pellas representerat Hammarby IF och Lugi HF.

– Att vinna något med klubblaget är absolut en målsättning för mig. Självklart.

På onsdagskvällen ställs Pellas och de övriga svenska kantspelarna mot Ungerns målvakt Roland Mikler. En stor utmaning, enligt Pellas.

– Det är en erkänt duktig målvakt som har spelat lång tid på europeisk toppnivå. Vi får analysera honom och prata ihop oss. Alla vi kantspelare i landslaget har mött honom flera gånger. Vi har koll på honom och han har koll på oss. Vi vet att han har en förmåga att avgöra matcher med sina räddningar.

Utöver möte med Ungern väntar även matcher mot Island och Portugal för Sverige i huvudrundan. Sverige har ännu inte mött något europeiskt motstånd i VM.

– Vi är trygga i oss själva och vet vilken kapacitet vi besitter. På pappret har vi mött lättare motstånd i gruppspelet än vad Ungern har gjort. Vi behöver växla upp ytterligare några nivåer. Det är jag säker på att vi kommer att göra.

Avkast mellan Sverige och Ungern sker klockan 20.30 på onsdagskvällen.

Sveriges schema i huvudrundan

Onsdag 18 januari, 20.30: Ungern
Fredag 20 januari, 20.30: Island
Söndag 22 januari, 20.30: Portugal

Sveriges interna skytteliga i VM

1. Hampus Wanne, 15 mål
2. Eric Johansson, 14
3. Niclas Ekberg, 10
3. Lucas Pellas, 10
5. Jim Gottfridsson, 9
5. Daniel Pettersson, 9
7. Oscar Bergendahl, 6
7. Jonathan Carlsbogård, 6
7. Felix Claar, 6
10. Max Darj, 5
11. Albin Lagergren, 4
11. Fredric Pettersson, 4
11. Lukas Sandell, 4
14. Linus Persson, 2
15. Olle Forsell Schefvert, 1
15. Andreas Palicka, 1

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Michael Erichsen