Nyheter

Herr / 17 januari 2024

Lukas Sandell: ”Kommer bli en riktig omgång”

De regerande Europamästarna Sverige är ett av fyra lag i EM som har ett fläckfritt facit hittills. Lukas Sandell ser tillbaka på ett väl genomfört gruppspel och blickar framåt mot en huvudrunda fylld av hinder. Först ut är mötet med Slovenien på onsdag kväll klockan 20:30. 
– På pappret är Slovenien ett väldigt fysiskt lag. Det kommer nog bli en riktig omgång, säger Eslövssonen. 

Efter tre vinster i Mannheim befinner sig Sveriges herrar i Hamburg för att inleda huvudrundan på onsdag kväll. Högernian Lukas Sandell är minst sagt förväntansfull inför det som komma skall.

– Vi har fyra riktigt bra matcher framför oss. Det ska bli fantastiskt kul.

Sandell har likt alla andra handbollsfrälsta njutit av Europamästerskapet så här långt.

– Det är så många bra lag och så många bra spelare med. EM är absolut det svåraste mästerskapet att vinna. Jag tycker att sporten har visat upp sin bästa sida de senaste dagarna. Det har varit jämna och roliga matcher med mycket nervositet och spänning. Det är helt fantastiskt. Jag hoppas att många barn och ungdomar blir inspirerade och går ner till hallen för att spela själva.

Hur vill du recensera ert gruppspel?

– Helt klart godkänt. Vi kom till Mannheim för att vinna och det gjorde vi, vilket vi är nöjda med. Det är otroligt skönt att komma till huvudrundan med bästa möjliga förutsättningar.

Under matchen mot Nederländerna fick de svenska supportrarna bevittna ett bländande samspel mellan Sandell och mittnian Felix Claar. De båda var lagkamrater mellan 2020 och 2023 i danska Ålborg.

– Jag älskar att spela med Felix. Vi funkar bra tillsammans efter tre år i Ålborg. Jag ser på honom när jag ska komma på växel och när jag ska stanna kvar på min position. Det är jättekul att spela handboll när man känner varandra bra.

På tal om god kemi ska Sandell i kvällens match mot Slovenien ställas mot sin nuvarande lagkamrat Gasper Marguc. Högerkanten spelar tillsammans med Sandell och Andreas ”Stycket” Nilsson i ungerska Veszprem.

– Han är en fantastisk handbollsspelare och människa. Vi måste vara duktiga bakåt så vi inte släpper till några lägen till honom. Han är otroligt säker i läget.

Hur trivs du i Veszprem?

– Jag trivs bra. Jag har fått en fin start i klubben. Det skiljer sig mot Ålborg på det sättet att vi spelar lite mer spanskt i Veszprem. Det är större anfallsrörelser och lite mer två mot två, berättar Sandell som är fostrad i Eslövs HF.

Avkast i matchen mellan Sverige och Slovenien sker klockan 20:30 på onsdag kväll i Barclays Arena i Hamburg. Den nordtyska staden är skådeplats för samtliga matcher i grupp 2, som utöver Sverige och Slovenien innehåller Danmark, Portugal, Norge och Nederländerna.

– Förhoppningsvis får vi fint stöd på läktaren i Hamburg.

Vad kan du berätta om Slovenien som lag?

– På pappret är Slovenien ett väldigt fysiskt lag. Det kommer nog bli en riktig omgång. Det kommer antagligen bli väldigt jämnt, vilket kommer göra många svenska supportrar nervösa.

Lukas Sandell svarar på fem frågor om mat:

Vilken är din favoritfrukt?

– Päron.

Vilken är din favoritdryck?

– Nocco.

Vilken är din favoritmåltid innan match?

– Spaghetti med köttfärssås.

Vilken är din favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland?

– Gulasch.

Hur bra är du på att laga mat?

– Inte så bra, haha.

VESZPREM-SPELARE KVAR I EM-TURNERINGEN

Lukas Sandell, Sverige
Andreas Nilsson, Sverige
Hugo Descat, Frankrike
Ludovic Fabregas, Frankrike
Kentin Mahé, Frankrike
Nedim Remili, Frankrike
Bjarni Mar Elisson, Island
Patrik Ligetvari, Ungern
Gasper Marguc, Slovenien

Foto: Bildbyrån