Nyheter

Herr / 23 juli 2021

Lukas Sandell redo för OS-debuten

Efter en strålande klubblag- och landslagssäsong är Lukas Sandell redo att göra OS-debut i Tokyo. I en intervju inför premiären mot Bahrain berättar Sandell om kemin med lagkamraten och niometerskollegan Felix Claar samt vad som har lett honom hit.

– Jag har hittat klubbar och tränare som har trott på mig. Man måste utvecklas i en bra miljö och spela mycket. Det och hårt arbete, säger högernian.

14.15 lokal tid eller 07.15 svensk tid är det på lördagen dags för Sveriges herrhandbollslag att kliva in i de olympiska spelen i Tokyo. Bahrain väntar och Lukas Sandell kommenterar följande om premiärmotståndet:

– Det är inte det starkaste laget i gruppen. Men vi är fullt fokuserade på uppgiften.

Sandell, som har Eslövs HF som moderklubb, har jobbat hårt för att ta en plats i landslaget. För så sent som våren 2018 nötte han bänk i Handbollsligan för Ystads IF. I jakt på mer speltid gick flyttlasset den sommaren till norska Elverum där utvecklingen tog fart.

Två år senare skrev högernian på för danska mästarna Ålborg. Ett klubbval som passade Sandell utmärkt.

Danskt ligaguld och silver i Champions League. Vad säger du om din debutsäsong i Ålborg?

– Bra. Vi har trott på vårt spel hela vägen och inte fokuserat så mycket på motståndarna. Vi gillar att spela med ett högt tempo och många dueller. Det har passat mig.

Du har även spelat mycket försvar. Hur tufft var det att utveckla din defensiv?

– Självklart har det varit en utmaning. Men å andra sidan har jag hittat ett sätt som passar mig bra. Det som jag är bra på framåt använder jag också i mitt försvarsspel. Det kanske inte funkar för andra men för mig går det bra.

Trodde du på CL-final hela vägen?

– Nej, det kan jag vara ärlig med. Det trodde jag inte. Men målet var alltid där.

Utöver prestationerna i Ålborg var även Sandell bidragande till det svenska VM-silvret i Egypten. Men precis som i CL-finalen mot Barcelona blev det även förlust i VM. Två finalförluster som Sandell använder som tändvätska inför OS.

Antar att du är rätt revanschsugen efter de båda finalförlusterna?

– Ja, precis. Det är som du säger. Vi är inte här för att det är kul. Vi vill vinna.

Hur skiljer sig din roll i Ålborg kontra landslaget?

– Bra fråga. I Ålborg har jag en större roll rent spelmässigt. Där jag är jag en tydligare startspelare jämfört med här. Men jag trivs i båda rollerna. Direktiven är ungefär desamma. Vi ska göra varandra bättre och få ut det mesta av oss själva.

Berätta om kemin mellan dig och din lagkamrat Felix Claar. Satt det från start i höstas eller tog det tid?

– Det tog lite tid. Men det blev bättre och bättre under hela säsongen. Han gillar också duellspel vilket gör oss bra ihop. Vi har hittat en bra tajming i anfallssituationerna.

Vad finns förbättringspotentialen i det svenska laget?

– Det är små detaljer. Till exempel vill vi testa vårt 7-6 spel lite mer. Det är små grejer som vi snackar om. Men framförallt handlar det om att hitta tajming i laget och följa matchplanen.

Tyvärr blir det ingen publik i Tokyo. Dina tankar kring det?

– Självklart känns det tråkigt. Adrenalinet och nervositeten tar hela andra uttryck med publik. Det märkte man bara sista månaden i Danmark. Det kommer vara sjukt tråkigt utan publik, fortsätter Sandell som ändå erkänner att premiärnerverna sakta men säkert smyger fram.

– Jag är inte så nervös nu men jag lär bli det närmare inpå matchstart. Det blir speciellt, avslutar OS-debutanten.

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER

24 juli, 07.15: Bahrain
26 juli, 14.30: Japan
28 juli, 04.00: Portugal
30 juli, 09.15: Egypten
1 augusti, 14.30: Danmark
3 augusti: Ev kvartsfinal
• Samtliga matchtider är svenska tider (för japansk tid, lägg på sju timmar)
• Samtliga OS-matcher spelas i Yoyogi nationalstadion

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån