Nyheter

Herr / 21 oktober 2016

Martin Boquist klar som ny assisterande förbundskapten

För en dryg månad sedan presenterades Kristján Andrésson som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll. Nu är det klart med hans assisterande – Martin Boquist, till vardags tränare för Ricoh HK i Handbollsligan.

• • •

Om tio dagar, den 31 oktober, samlas herrlandslaget för första gången sedan OS – och det blir med en ny ledarduo. Efter åtta år med dubbla förbundskaptener i form av Staffan Olsson och Ola Lindgren är det Kristján Andrésson som kommer att ha huvudansvaret med Martin Boquist vid sin sida.
– Jag funderade på hur jag skulle reagera om jag skulle få frågan och var säker på att jag i så fall inte skulle tacka ja, men när frågan väl kom gick det inte att tacka nej. Att vara med i eller runt ett landslag är det roligaste man kan göra. Både min arbetsgivare och Ricoh har dessutom varit väldigt stöttande i det här, säger 39-årige Boquist, som ser fram emot att assistera den fyra år yngre Andrésson.
– Kristján är en duktig ledare och det ska bli oerhört roligt att arbeta med honom. Han är skicklig med de stora dragen och har en tydlig plan, sedan kan jag förhoppningsvis komplettera honom med att fylla i lite detaljer här och där.
Boquist handbollsfostrades i HP Warta, som han representerade när han landslagsdebuterade, och flyttade sedan vidare till Redbergslids IK där han vann elitseriens skytteliga fyra år i rad och tre SM-guld. Under sina 217 A-landskamper blev han världsmästare, vann två EM-guld och ett OS-silver. Han utsågs dessutom till årets spelare inom svensk handboll både 2002 och 2003.
Spelarkarriären fortsatte efter RIK-tiden i THW Kiel och FC Köpenhamn innan den avslutades i VästeråsIrsta HF, där han blev spelande tränare. Sedan förra året tränar han Ricoh HK i Handbollsligan.
Uppdraget som assisterande förbundskapten sträcker sig till minst sommaren 2018.
– Vi är jätteglada att ha kunnat knyta Martin till oss. Han var väldigt skicklig som spelare och visade redan där goda ledaregenskaper. Han har en internationell erfarenhet som kommer att betyda mycket för landslaget, säger Lasse Tjernberg, landslagschef.
Kristján Andrésson:
– Jag hade en otrolig respekt för Martin som spelare och har det också för honom som ledare. Han har internationell erfarenhet som jag saknar och det ska bli oerhört spännande att arbeta tillsammans med honom.
Martin kommer parallellt med uppdraget i A-landslaget att hålla ett öga på de största talangerna på herrsidan. Han kommer som ansvarig talangutvecklare att koordinera och samordna stöd samt ha nära kontakt med de spelare som förhoppningsvis kommer att ta över i A-landslaget i framtiden.
– En fantastisk lösning. Här får vi en tränare som ser både detaljer och helhet och kan arbeta med våra kommande stjärnor i ett nära samarbete med klubbarna, säger Lasse Tjernberg.
Text: Daniel Vandor