Nyheter

Herr / 24 januari 2021

Max Darj: ”Finns inget att spara på”

20.30 på söndag kväll spelar Sverige en direkt avgörande match mot det Ryska Handbollförbundets lag för avancemang till kvartsfinal. En uppgift som inspirerar mittsexan Max Darj.
– Nu finns det inget att spara på. Vi ska släppa på alla tyglar, säger Darj inför ödesmatchen.

Det är bäddat för dramatik i Kairo på söndagsaftonen. Sverige och det Ryska Handbollförbundets lag gör upp om en kvartsfinalsplats i VM. Sverige kommer obesegrade till mötet, med ett kryss mot Slovenien färskast i bagaget.

– Direkt efter slutsignal var man missnöjd såklart. Att tappa en till match i slutsekunderna gör en besviken. Men med tanke på att Slovenien är en toppnation i Europa gjorde vi det bra. Vi är jättenöjda, berättar mittsexan Max Darj, till vardags i tyska Bergischer HC.

Kan du utveckla vad ni gjorde bra?

– Jag tycker ändå vi håller oss till det vi ska göra. Speciellt i anfallsspelet. Tyvärr var det mindre bra i försvaret där inte riktigt jobbade färdigt. Vi förlorade för många man mot man kamper.

Mot slutet av matchen fick du syna sitt första röda kort i VM efter tre utvisningar. Var du besviken på dig själv?

– Ja, jag var klart missnöjd i fredags. Jag förlorade på tok för många dueller. Jag ska kunna bidra bättre med mitt fotarbete. Därför är det skönt med tätt matchande så jag kan ta revansch på söndag.

I stora delar av världsmästerskapet har Max Darj formerat mittlås tillsammans med Jonathan Carlsbogård. De båda västsvenskarna trivs med varandra i försvaret.

– Ja, jag tycker det funkar bra mellan oss. Vi är jäkligt tydliga och ärliga mot varandra. Jonathan är lätt att ha och göra med, säger Darj, som är fostrad i Stenungsunds HK.

I tidigare mästerskap med landslaget har du enbart spelat försvar. Nu deltar du även i offensiven. Hur kul är det med en större roll?

– Det är grymt kul. Som du säger är det här första gången jag får chansen framåt. Jag tycker vi ska ha några fler mål från linjen. Samtidigt tar det tar tid att hitta tajmingen. Men mer lätta mål vore nyttigt. Niometersspelarna ska inte behöva slita så förbannat.

Är Ryska Handbollförbundets lag en enklare uppgift på pappret än Slovenien?

– Nja, det vet jag inte. Men de spelar lite rakare jämfört med Slovenien vilket jag hoppas passar oss bättre. Men RHF har också smarta spelare. Det kommer bli tufft.

På hotellet bor Max Darj tillsammans med Mikael Aggefors. Mellan 2009 och 2016 spelade de ihop i Alingsås HK.

Hur är det att vara återförenad med Mikael?

– Det tar på förhållandet, skrattar Darj som fortsätter:

– Nej men det är kul. Han är lätt att ha och göra med. Jag tror han tycker jag är jobbigast. Jag brukar vakna lite tidigare än honom.

Vad har ni i laget pratat om inför matchen?

– Vi har pratat om att släppa matchen mot Slovenien och samla energi. Vi ska komma riktigt fräscha och hungriga. Det gäller att ladda om och ge ryssarna en riktig god fajt.

Vad är det sista du säger till dina lagkamrater inför avkast på söndag?

– Nu finns det inget att spara på. Vi ska kräma ut allt och släppa alla tyglar. Vi är ett jäkligt bra handbollslag när vi får till våra saker, avslutar Darj.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån