Nyheter

Herr / 29 juli 2021

Max Darj: ”Måste orka stå emot”

På fredag ställs Sveriges herrar mot Egypten. Ett lag som jagar revansch på Blågult sedan hemmaförlusten i VM 2021. Max Darj vet vad det är för typ av motstånd som väntar honom och hans lagkamrater.

– Jag minns hur trött man var efter matchen mot Egypten i VM. Så trött är man inte efter varje match, berättar Darj.

Den matchfria torsdagen har spenderats i OS-byn berättar Max Darj. Herrlaget, som har inlett OS med tre raka segrar, har haft dubbla videomöten för att analysera Egyptens anfall- och försvarsspel. På kvällen fick spelarna ledigt för att ladda upp inför matchdagen.

– Det klart det tar på kroppen att spela så många matcher. Men så är det för alla, säger Darj på pressträffen 14.00 lokal tid.

Hur viktig var segern mot Portugal igår (läs onsdag)?

– Den var jäkligt viktig. Jag hade en jäkla revanschlusta från förlusten i EM på hemmaplan 2020. Så det var jäkla skönt att slå dem och göra det på ett sätt som visar att vi är bättre. Över 60 minuter var vi det bättre laget. Tyvärr gjorde vi det onödigt jämnt på slutet, berättar Darj som är tacksam för stödet på läktaren från damlandslaget.

– Det var grymt att de orkade med det. Det var jättekul att de ville kolla på oss. Jag tror det hjälpte med några som klappade åt en.

Vad tycker du ni har gjort bra och mindre bra spelmässigt under OS?

– Jag tycker vårt anfallsspel har varit bra i alla tre matcher. Vi har kommit till väldigt bra lägen men har tyvärr bränt lite mycket. Sen har kontringsspelet också funkat även om det alltid finns små detaljer att kolla på, menar Darj som fortsätter:

– Försvarsspelet har vi inte riktigt fått till. Speciellt i första matchen mot Bahrain. Men mot Japan och Portugal följde vi våra grunder bättre. Men även om det har varit tungt i vissa perioder har hålla oss till det vi ska göra. Ingen har fallit ur ramen. Vi har behållit lugnet, förklarar Darj.

Sverige är tillsammans med gruppkonkurrenten Danmark samt Spanien och Frankrike i grupp A de enda med full pott i OS. Men nu väntar ett Egypten som med sina fyra poäng kan gå ikapp Sverige i poängkolumnen under fredagen.

Max Darj är välbekant med de egyptiska spelarna. Mittsexan har mött dem flera gånger under sin landslagskarriär. Senast i VM 2021 i Kairo då Sverige uddamålsbesegrade hemmanationen.

– Jag minns hur trött man var efter matchen mot Egypten i VM. Så trött är man inte efter varje match. Det var en riktig holmgång. De har jäkla mycket power i sitt lag. Det spelar ingen roll vad man gör, de kör på ändå. De har sitt koncept med riktigt hårda satsningar. Som försvarare måste man orka tackla varje gång man får chansen. Det gäller att få dem att bli tröttare och tröttare. Det var exakt så det var i VM och det kommer handla om samma saker nu. Jag har goda minnen från den gången men nu är det en helt ny match.

Egypten lär göra allt för att ta revansch på de regerande vicevärldsmästarna Sverige. Det tror i alla fall Darj.

– Ja, det tror jag allt. De är nog väldigt taggade. Det gäller för oss att verkligen vara där från början. Annars kommer det bli jobbigt.

Hur ska ni göra för att besegra Egypten?

– Vi måste orka stå emot. Tackla, tackla och tackla för att hitta bra kontakt och trötta ut dem till att göra fel beslut. Sen ska vi springa och använda vårt kontringsspel. Både i första och andra fas. Får vi till det har vi kommit en bra bit på vägen. Sen ska vi vara coola i våra lägen. Nu har vi kommit in i turneringen och är lite mer avslappnade. Förhoppningsvis faller effektiviteten på plats.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån