Nyheter

Herr / 6 januari 2022

Max Darj om Sveriges utmaningar inför EM

Ett nytt mästerskap hägrar och Sveriges herrlandslag har stora förväntningar på sig. Vi tog tempen på Max Darj som jobbar sig tillbaka efter en skadeförföljd höst. 

– Jag har inte kommit tillbaka till hundra procent men jag är på god väg, säger Darj. 

Det svenska landslaget är samlat i Alingsås, där förberedelserna inför det 15:e Europamästerskapet är i full gång. 

Två matcher mot Nederländerna står för dörren. Den första spelas torsdag kväll med tid för avkast klockan 19.05. 

– Det är ett tillfälle att spela ihop oss. Vi ska göra det bästa och ta vara på alla minuter, berättar Max Darj som är tillbaka i sin gamla hemstad. 

Mittsexan förädlades i Alingsås HK som han tillhörde från 2009 till 2017. Moderklubb är Stenungsunds HK, medan nuvarande klubbadress stavas Bergischer HC. 

Hur vil du summera din höstsäsong i tyska högstaligan?

– Jag har varit lite trasig sedan skadan jag ådrog mig. Jag har inte kommit till hundra procent men jag är på god väg. Jag hoppas att jag kan vara i ännu bättre form när EM börjar nästa vecka, säger Darj som inte har spelat en hel match sedan ljumskskadan. 

Under EM-uppladdningen i Alingsås bor han tillsammans med Oscar Bergendahl, en av hans tre linjekollegor. De andra två är Fredric Pettersson och Felix Möller.

– ”Berget” och Fredric är jag god vän med sedan innan. Möller är en ny förmåga som jag inte haft tid att lära känna än. Men det ska bli spännande. Vi fyra är lite olika mittsexor. Fredric och Oscar har lite mer tyngd och är goa på att spärra. Jag är en rörligare mittsexa som springer mer på linjen. 

Hur är atmosfären på hotellet i övrigt?

– Den var perfekt i söndags. Men det gick ner i måndags i samband med de positiva testen. Men jag tycker stämningen är helt okej. Vi är medvetna om att allt kan hända. Alla vill spela EM och då gör man allt för att minska smittspridningen. 

Till följd av smittspridningen tränade spelarna individuellt samt i små grupper under måndagen och tisdagen. Först på onsdagskvällen tränade de som lag. 

Vilken är utmaningarna för er under uppladdningen?

– Det är ju att spela ihop gruppen. Färska upp spelidéerna och skruva till dem lite grand. Det är alltid lite svårt att få in allt i ryggmärgen. Man måste påminna varandra och sätta samarbetet. 

Med sina 84 A-landskamper är Max Darj en av de mer rutinerade herrarna i Blågult. 

Vilka är dina målsättningar i EM?

– Att ge hundra procent. De minuterna jag får ska jag verkligen bidra. Som lag ska vi ge oss själva ett så bra utgångsläge som möjligt i gruppspelen. Vi får se hur långt det räcker.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån