Nyheter

Herr / 10 januari 2024

Michael Apelgren: ”Det kommer bli avgörande”

Efter en väl utförd träningsvecka i Ängelholm är de svenska handbollsherrarna på plats i tyska Mannheim för att ta sig an det 16:e Europamästerskapet i handboll. Imorgon klockan 20:30 premiärspelar de mot Bosnien och Hercegovina. 

– Det är väldigt små marginaler i ett EM. Var största utmaning blir att vara bra mellan minut 50 och 60, säger assisterande förbundskapten Michael Apelgren. 

Michael Apelgren är likt övriga ledare och spelare i den svenska landslagsstaben laddad för det som komma skall:

– Det ska bli kul med mästerskap. Vi är en nation som är där och tävlar med de allra bästa, och vi kan absolut vinna guld. Men vi kan också sluta åtta. Det är väldigt små marginaler i ett EM, berättar Apelgren som har varit assisterande förbundskapten sedan 2022.

EM 2024 äger rum mellan 10 januari och 28 januari och spelas i Tyskland. I gruppspelet i Mannheim stöter Sverige på Bosnien och Hercegovina, EM-debutanterna Georgien samt Staffan Olssons Nederländerna.

– Bosnien är en Balkan-nation som säkert kommer att försöka dra ner på tempot. De har en spetsspelare i form av målvakten Benjamin Buric i Flensburg. Han kan bli en besvärlig pjäs om de lyckas dra ner på tempot. Men får vi igång vårt kontringsspel blir det jobbigt för dem. Georgien är raka motsatsen till Bosnien. Jag tycker de ser förnuftiga ut framåt och de spelar med mycket fart. De har överraskat på mig. Men det är fortfarande två landslag som jag tycker ett svenskt landslag ska vinna mot. Holland är på pappret vår tuffaste motståndare i gruppspelet. De har varit en obehaglig motståndare för många toppnationer de senaste åren. Sen blir det spännande att möta Staffan Olsson. Han kan ju svensk handboll utan och innan och har säkert lite tankar om hur de ska göra det besvärligt för oss, berättar Apelgren.

Noterbart är att Apelgren själv hade Staffan som tränare under sin tid i Hammarby IF. Mellan 2004 och 2008 var de tillsammans i grönvitt. Staffan Olsson var också mellan 2008 och 2016 svensk förbundskapten.

Precis som Staffan kan Sverige borde väl du kunna Staffan?

– Jo, men frågan är vem som kan varandra bäst. Det är roligt att svenska tränare är attraktiva och hamnar i andra landslag. Jag har ju en historia med Staffan och utan honom längs resans gång hade jag inte fått vara med om det jag har varit med om. Jag är väldigt tacksam att jag hade honom som tränare i Hammarby i just den åldern. Men förhoppningsvis är han en sämre tränare kommande sju dagar.

Vilken blir Sveriges största utmaning i EM?

– Att vara bra mellan minut 50 och 60. Det tror jag blir det avgörande. Likt Danmark och Norge, som vi troligtvis kommer få möta längre fram i turneringen, har vi ett bra försvar-, anfall och målvaktsspel. De är väldigt jämna oss. Oftast blir det så att de avgörande minuterna kanske blir grejen.

Hur gör man för att vara bra under matchens slutfas?

– Det finns alltid saker man kan göra på det stora hela. Men man kommer ganska långt genom att ha en grupp som jobbar bra tillsammans. Det handlar om att vara bra även när det är lite extra press och blåser mycket. Bygga ett lag som trivs tillsammans.

Vad talar för att Sverige försvarar EM-guldet från 2022?

– Vår trygghet i spelet och att vi har stakat ut den vägen sedan länge. När det kommer till de avgörande momenten vet vi hur vi ska spela. Det gör att det inte finns så många frågetecken. Den tryggheten kan räcka långt, menar Apelgren som likt alla andra är förväntansfull inför alla publikfester i Tyskland.

– De vet verkligen hur man arrangerar ett mästerskap här nere. Jag tror alla känner att detta kommer bli något utöver det vanliga.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån