Herr / 24 januari 2018

Sverige till semifinal – trots förlust

Norge besegrade Sverige – men inte med tillräckligt mycket för att själva kunna gå vidare. I stället är, trots 25–28-förlusten, Sverige vidare till semifinal efter fransk seger mot Kroatien.

• • •

Inledningen på matchen var trevande. Det var två bra försvarsspel som ställdes mot varandra. Tempot var långsamt, vilket spelade Norge helt rätt i händerna. Sverige hade problem att få igång sitt kontringsspel. Efter 15 minuter spelade ledde norrmännen med 8–6.

Det svenska anfallsspelet var inte tillräckligt bra i den första halvleken. Torbjörn Bergerud i det norska målet fick från början mycket bra träff på de svenska spelarna samtidigt som Blågult slarvade. Ändå hängde Sverige med i målprotokollet och höll matchen jämn.

– Det känns som vi gör varje målvakt världsbäst, kommenterade Jim Gottfridsson.

Den första halvleken slutade 12–11 till Norge.

– Vi behöver ett högre tempo i offensiven och bättre tålamod i vår defensiv, kommenterade Max Darj i paus.

Efter 37 minuter kvitterade Sverige till 15–15 genom Albin Lagergren. Fem minuter senare utjämnade Sverige ställningen ännu en gång när Jerry Tollbring satte 18–18 på straff. Allt bäddade för en dramatisk avslutning.

Efter en rysare i slutminuterna vann Norge till slut med 28–25 (12–11). Tack vare målskillnad är dock norrmännen ute ur EM. Två timmar efter slutsignal, blev Sverige klara för semifinal. Frankrikes seger mot Kroatien innebar svenskt avancemang. Semifinalmotståndare är Danmark. Den matchen spelas på fredag klockan 20:30.

– Vi hade kunnat sätta oss i ett mycket bättre läge, menade en besviken Jim Gottfridsson.

SVERIGE–NORGE 25–28 (11–12)
Sverige: Jerry Tollbring 6, Simon Jeppsson 5, Jim Gottfridsson 4, Albin Lagergren 3, , Niclas Ekberg 2, Fredric Pettersson 2, Jesper Nielsen, Max Darj, Lukas Nilsson.
Norge: Bjarte Myrhol 7, Kent Robin Tönnesen 5, Christian O’Sullivan 4, Magnus Jöndal 3, Sander Sagosen 2, Kristian Björnsen 2, Eivind Tangen 2, Göran Johannssen, Magnus Röd.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Norge: 6 x 2 min.
Domare: Gjorgji Nachevski & Slave Nikolov, Makedonien.
Publik: 8 100 (Arena Zagreb, Kroatien).