Nyheter

Herr / 28 april 2021

Ekberg: ”Cirkeln kommer nog slutas i Sverige”

Med kvartsfinal i Champions League, toppstrid i Bundesliga och ett OS i horisonten leker handbollslivet just nu för Niclas Ekberg. Men bara till viss del understryker högersexan som matchas hårt. 
– Det är väldigt kort tid mellan matcherna vilket är påfrestande. Alla kommer nog få dra ett litet lass den här samlingen, säger Ekberg inför de tre EM-kvalmatcherna. 

Sverige inleder EM-kvalveckan med bortamatch mot Rumänien. Transsylvaniska Sibiu är spelort för onsdagskvällens drabbning.

– Varje landskamp är viktig för oss. Vi ska spela bra handboll och hålla vårt goda självförtroende intakt, säger THW Kiel-stjärnan Niclas Ekberg inför matchen.

Ekberg själv kommer från en fyramålsseger i det tyska ligaspelet mot TuSEM Essen i helgen. Själv minns han dock tillbaka på en lång och slitsam bussresa.

– Det var en fullspäckad helg. Sex timmar buss till Essen och match på kvällen. Sen var det buss hem på söndagen. Det är tur att man har den här måndagen att landa lite i.

Hur nöjd är du med din vårsäsong i Tyskland?

– Jo, jag känner mig i bra form. Det rullar på och jag gör mina mål. Vi lyckats rätt bra med laget. Summa summarum är jag nöjd, fortsätter Ystadsonen som ligger femma i Bundesligas skytteliga.

Under våren förlängde Ekberg sitt kontrakt med Kiel.

Hur resonerade du under kontraktsdiskussionerna?

– Kiel har ju blivit som en andra hemort för mig. Med det här kontraktet blir det tio år för mig i klubben. Det har ju varit en pojkdröm för mig att spela här. Familjen trivs bra också så vi stannar gärna.

Kan du tänka dig avsluta karriären i Sverige?

– Det är en svår fråga. Jag har alltid sagt att jag vill komma hem och spela lite. Så cirkeln kommer nog slutas i Sverige om inget annat händer.

För Sverige väntar tre EM-kvalmatcher i veckan, med start onsdag kväll och slut söndag eftermiddag. En hård matchning enligt Ekberg.

– Det blir en jäkla belastning. Det är väldigt kort tid mellan matcherna vilket är påfrestande. Alla kommer nog få dra ett litet lass den här samlingen.

Hur jobbar du för återhämta dig efter varje match?

– Man har lärt sig efter alla år nu. Även om skallen säger ”kör på” måste man lyssna på kroppen också. Man måste ha den auktoriteten själv. Så vissa matcher kan jag gå fram och säga att det inte blir 60 minuter idag. Det gäller att hitta en bra linje där.

Till vardags har Ekberg den gamla storspelaren Filip Jicha som huvudtränare. På frågan hur Jicha och förbundskapten Glenn Solberg skiljer sig som tränare svarar Ekberg att de arbetar ungefär på samma sätt.

– De är väldigt lyhörda. Båda två lämnar mycket ansvar på oss som är ute på banan. Jag skulle säga att båda två är bra på att känna av vad som är bäst för stunden. Jag tycker Glenn och ”Boken” (Martin Boquist) har gjort ett strålande jobb med landslaget hittills.

Hur bra koll har du på Rumänien?

– Sådär. De har haft en generationsväxling vet jag. Vi mötte dem tidigare i kvalet men då var inte jag med. Det är ett starkt lag på pappret så vi måste komma upp i nivå. Men det klart att matchen ska gå i vår favör.

Bortamatchen mot Rumänien sänds på TV6 och Viaplay och sändningen startar 16.55.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån