Nyheter

Herr / 5 januari 2023

Ekberg: ”Van att leva under press”

De regerande europamästarna Sverige befinner sig i Halmstad för uppladdning inför det stundande världsmästerskapet. Den rutinerade högersexan Niclas Ekberg betonar vikten att lyssna på sin egen kropp när säsongens största matcher väntar runt hörnet.

– Man får absolut inte glömma bort att vara lyhörd mot sin kropp, berättar Ekberg. 

Få spelare i den svenska VM-truppen har upplevt lika mycket på en handbollsplan som Niclas Ekberg, 34. Ystadpågen gjorde sin A-landslagsdebut som 19-åring och flyttade utomlands vid 21 års ålder.

Av alla 18 spelare som är uttagna i Sveriges trupp till hemma-VM är det Ekberg som har spelat flest A-landskamper (199 st) samt gjort flest mål (806 st). I fjol avgjorde han EM-finalen mot Spanien med ett straffmål på stopptid och sköt hem det första handbollsguldet till Sverige på 20 år.

– Jag var säker på att jag skulle göra mål. Det är jag alltid när jag går fram till straffpunkten. Man måste ha någon form av självförtroende, annars blir det pannkaka av det. När jag gör det bra från strafflinjen ska det till väldigt mycket av målvakten, berättar Ekberg, som nu går sitt 13:e mästerskap och andra hemma-VM till mötes.

– Det ska bli fantastiskt roligt att spela VM på hemmaplan. Det kommer vara ett väldigt bra tryck på läktarna med folk som sluter upp och verkligen gör stämning, vilket gör det dubbelt så roligt för oss att spela. Vi är väldigt motiverade.

Trots närmare 200 framträdanden i A-landslaget och mängder av samlingar berättar Ekberg att landslagsspel fortfarande är något alldeles extra.

– Det är en stor ära för mig att ta på mig landslagsdressen. Jag har samma inställning och får samma känsla nu som inför mina första landskamper. Det är kul att fortfarande känna så efter så många matcher, fortsätter Kiel-spelaren Ekberg, som inför samlingen i Halmstad spenderade välbehövlig tid med familjen i de svenska fjällen.

– Jag spelade match den 26:e december så julfirandet skedde hemma i Tyskland. Men under nyårshelgen var vi i Sälen. Det var viktigt för mig att bara kunna koppla av och tänka på annat än handboll.

Vad får man absolut inte glömma bort att göra under en mästerskapsuppladdning?

– Man får absolut inte glömma bort att vara lyhörd mot sin kropp. Det är det viktigaste för egen del åtminstone. Det är premiärmatchen som är målet. För mycket av allt inför den är inte så bra enligt mig. Det gäller att kanske skruva ner på mängden lite och på så sätt få upp kvaliteten på träningarna. Det är viktigt att dra i handbromsen om man har känningar i kroppen.

Vad säger din egna kropp till dig?

– Att den mår väldigt bra. Jag har inga skavanker som stressar eller irriterar mig. Men det gäller att hålla det på rätt nivå. Gasa när det gasas och bromsa när det ska bromsas.

Sverige kliver in i hemma-VM som regerande europamästare och vice världsmästare. Således också som en av de allra främsta medaljkandidaterna.

– När man lever och spelar i Kiel som jag gör är man van att leva under press. Det är alltid folk utifrån som sätter den pressen och det är inget vi kan påverka. Folk får kräva vad dem vill. För oss gäller det att njuta av läget och spela handboll. Egentligen är det ingen skillnad på en landskamp i Bratislava eller på hemmaplan. Planen är 40×20 stor och på andra sidan finns sju motståndarspelare. Sen ska vi självklart dra nytta av att vi har väldigt många fans i ryggen.

För Ekberg och kompani väntar VM-premiär den 12 januari mot Brasilien i Scandinavium i Göteborg. Innan dess ska dock två träningslandskamper spelas mot Serbien. Först ut är mötet i Lund i Sparbanken Skåne Arena på fredag. Avkast sker klockan 16.00 på trettondedag jul.

– Serbien är ett starkt motstånd. De har väldigt bra spelare på alla positioner, som dessutom spelar i stora lag. Vi går in för att vinna. Sen hur speltiden delas upp återstår att se. Det är viktigt att ingen matchas för hårt. Vi känner oss rätt trygga i spelet.

HERRSPELARNA MED FLEST A-LANDSKAMPER

1. Magnus Wislander, 386
2. Ola Lindgren, 375
3. Staffan Olsson, 358
4. Tomas Svensson, 330
5. Per Carlén, 327
6. Magnus Andersson, 310
7. Mats Olsson, 292
8. Erik Hajas, 281
9. Stefan Lövgren, 269
10. Johan Petersson, 250
20. Niclas Ekberg, 199

HERRSPELARNA MED FLEST LANDSLAGSMÅL

1. Magnus Wislander, 1 191
2. Stefan Lövgren, 1 161
3. Per Carlén, 1 026
4. Erik Hajas, 993
5. Björn Jilsén, 955
6. Staffan Olsson, 921
7. Magnus Andersson, 919
8. Kim Andersson, 824
9. Johan Petersson, 815
10. Niclas Ekberg, 806

KOMMANDE LANDSKAMPER

6 januari: Serbien (16.00, Sparbanken Skåne Arena, Lund) Biljetter
9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena) Biljetter

12 januari: Brasilien (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
14 januari: Kap Verde (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
16 januari: Uruguay (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån