Nyheter

Herr / 20 januari 2022

Oscar Bergendahl: ”Inte fått ut max än”

Sverige äntrar idag andra fasen av EM. Oscar Bergendahl tycker att det finns stor förbättringspotential från första gruppspelet.

– Vi kan förbättra både vårt försvar och anfall några procent. Sen ska vi springa mer när vi väl står bra bakåt, säger mittsexan. 

26-årige Oscar Bergendahl fick mycket beröm efter sin insats mot Tjeckien. När Sverige behövde det som mest tog mittsexan stort ansvar och slet förtjänstfullt. 

– Det är jättekul att man blir uppskattad. Det är roligt såklart. Men jag har lite svårt att ta emot beröm och positiv kritik, säger Bergendahl själv. 

Hur nöjd är du med matchen själv?

– Det gick bra. Men för egen del har jag mer att ge. Jag har inte fått ut max än. Man ska ha tålamod när man kommer in i ett helt nytt lag. 

Bergendahl är fostrad i talangfabriken HK Aranäs. Där blev han kvar tills han var 19 år gammal. 

– Jag hade en jättefin tid i Aranäs. Jag hade förmånen att träna och spela under Jerry Hallbäck och Niklas Virolainen. Jag gick elitgymnasiet i Kungsbacka. 

Nästa klubbadress blev Alingsås HK, där två tidigare Aranäs-tränare vidareutvecklade Bergendahl. 

Mikael Franzén och Dennis Sandberg i Alingsås fick mig att utveckla det jag lärde mig i Aranäs. De är tidigare Aranäs-tränare så det var samma mentalitet i AHK som i Aranäs. Det nog en av orsakerna till att Alingsås fortfarande hämtar många spelare från Aranäs. 

2018 lämnade Bergendahl Handbollsligan för utlandsspel i danska GOG. Efter tre år är han fortfarande kvar i klubben som nu leder den danska ligan med stor marginal. 

– Jag är såklart nöjd med min höst i GOG. Vi har fått en fullträff än så länge. Men serien är lång och mycket avgörs i slutspelet, säger han om sin egna höstsäsong. 

Vilka är dina styrkor som linjespelare?

– Det är väl först och främst att jag kan spela två vägar. Jag vill utnyttja min fysik både defensivt och offensivt. 

Under torsdagen inleder Sverige spelet i huvudrundan. Ett viktigt möte med Ryssland står för dörren. 

– De är ett fysiskt lag med tunga niometersspelare. Jag har en förhoppning om att vi får upp aggressiviteten och samspelet med målvakterna. 

Hur stor är förbättringspotentialen från första gruppspelet?

– Vi kan förbättra både vårt försvar och anfall några procent. Sen ska vi springa mer när vi väl står bra bakåt. Det är mycket vi kan göra bättre. 

Avkast i Bratislava sker klockan 15.30. Sverige ställs i tur och ordning mot Ryssland, Polen, Tyskland och Norge i huvudrundan. De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån