Nyheter

Herr / 27 januari 2023

Oscar Bergendahl: ”Små detaljer som avgör”

VM-semifinal stundar mellan Sverige och Frankrike. Oscar Bergendahl tror sig veta vilken typ av match det blir. 

– En fysisk och intensiv batalj. Det kommer att bli små detaljer som avgör, säger linjespelaren. 

En stor handbollskväll står för dörren. De regerande Europamästarna Sverige tar emot de regerande olympiska mästarna Frankrike i en VM-semifinal i Stockholm.

Oscar Bergendahl och de andra spelarna i det svenska landslaget går en speciell match till mötes. Precis som i onsdagens kvartsfinal mot Egypten, då 16 215 åskådare noterades i matchprotokollet, lär det slås svenskt publikrekord i antal åskådare på en handbollslandskamp.

– Man blir bortskämd såklart. Det var otroligt maffigt i onsdags. Men vi hoppas på ett ännu högre, och bättre, publiktryck till semifinalen. Det är en ynnest att få spela såna här matcher, berättar Bergendahl.

Sverige, som hittills har vunnit samtliga sju matcher i VM, vann kvartsfinalen mot Egypten med 26–22.

– Jag tycker vi började lite knackigt. Vi hade lite svårt att få in bollarna. Sen visade vi igen vilken bredd vi har i det här laget. Palicka hjälpte oss bakåt och framåt kom vi till enklare lägen än vad Egypten kom till. Vi fick ett härligt försprång inför andra halvlek och kunde avväpna Egypten där.

Med 22 insläppta mål stod Bergendahl och de övriga försvarstreorna i Sverige för en gedigen insats mot Egypten.

Hur lyder utvärderingen av försvarsspelet i kvartsfinalen?

– Vi hade pratat mycket om att Palicka skulle ha ett övertag på deras kanter och mittsex, vilket han också hade. Kanske blev det lite väl många lägen för deras linjespelare. Men vi hade respekt för deras niometersspelare och ville ha rätt höjd på dem.

Ni har sju raka segrar i ryggen in till semifinalen på fredag. Vad kan sätta stopp för det här svenska laget?

– Det finns säkert mycket som kan sätta stopp för oss. Men just nu tror vi på oss själva. Alla bidrar till laget. Men vi möter ett Frankrike som har ett helt fantastiskt handbollslag, med världsspelare på varje position, fortsätter Bergendahl, som är fostrad i HK Aranäs och idag spelar i tyska TVB Stuttgart.

– Frankrike är kanske det mest fysiska laget i världen. De har två världsspelare i Dika Mem på högernio och Ludovic Fabregas på mittsex. Det kommer att bli en svår balansgång för oss i försvaret att välja rätt höjd på Mem.

Sverige vann såväl VM-semifinalen 2021 som EM-semifinalen 2022 mot Frankrike.

– Det klart att vi tar med oss den tryggheten. Men vi vet att det där är historia. Vi har goda möjligheter att vinna på fredag. Men vi har också stor respekt för Frankrike som lag.

Sverige kommer i kväll till spel utan mittnian Jim Gottfridsson, som ådrog sig en handfraktur i kvartsfinalen mot Egypten.

– Jim betyder mycket för oss. Vi kommer att sakna honom. Men vi är ett kollektiv och alla bidrar. Det spelar ingen roll vem som kommer in i stället.

Felix Claar lär i Jims frånvaro bli Sveriges ordinarie spelfördelare.

– Jim och Felix har lite annorlunda spelstilar. Jim är lite mer direkt på medan Felix brukar dra på sig en försvarare och sen släppa boll. Jag har spelat mer med Felix eftersom vi har varit i samma kedja under VM. Jag har lite mer samspel med Felix än Jim, berättar Bergendahl, som också spelade ihop med Claar mellan 2014 och 2018 i Alingsås HK.

Vad förväntar du dig för typ av match?

– En väldigt intensiv och fysisk batalj. Som alltid kommer det att bli små detaljer som avgör. Det blir nog en jämn match i 60 minuter. Det krävs en topprestation av oss om vi ska vinna.

Avkast i VM-semifinalen mellan Sverige och Frankrike sker klockan 21.00.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån