Nyheter

Herr / 11 juli 2021

Pågarna laddar på himmaplan

Fostrad i IFK Ystad, via Ystads IF ut i proffslivet, Bundesligamästare, Champions League-vinnare, utsedd till årets spelare i svensk handboll, tidigare såväl olympier som lagkapten i landslaget och dubbla mästerskapssilver med Sverige. 

Allt ovan stämmer in på både Jim Gottfridsson som Niclas Ekberg – som nu laddar för ett nytt mästerskap tillsammans.  

Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg är tillbaka där allt började, hemma i Ystad. Där samlades de med herrlandslaget i fredags för att förbereda sig inför OS i Japan. På onsdag lyfter planet österut, men innan dess ska Sverige möta Danmark i en VM-finalrepris i Hillerød, en match som spelas i morgon kväll (20.15) och sänds på Kanal 5 & discovery+.

– Det är skönt att vara tillbaka i Ystad, det blir ju inte så ofta med landslaget, men framför allt är det skönt att vara tillbaka i det här laget igen. Jag älskar att spela i landslaget, säger Jim Gottfridsson som liksom Ekberg är en av sju spelare som kan bli utsedd till säsongens mest värdefulla spelare i Bundesliga.

Gottfridsson vann assistligan i överlägsen stil, men gämser sig också att det inte blev några titlar.

– På ett sätt är jag förstås jättestolt över min säsong i Flensburg och jag har varit skadefri vilket gjort det lättare att prestera över tid. Samtidigt är jag en lagspelare och jag står här tomhänt efter den här säsongen, så det är förstås blandade känslor.

Såväl Gottfridsson som Ekberg laddar nu för sitt andra OS. Ekberg vann skytteligan i London 2012 och spelade till sig ett kontrakt med THW Kiel där han blivit en av storklubbens främsta målskyttar genom tiderna, men missade sedan OS 2016 efter en skada inför. Gottfridsson gjorde sitt första internationella mästerskap i Rio de Janeiro för fem år sedan och hoppas på en bättre upplevelse.

– Jag är väldigt sugen på revansch. Det var mitt första mästerskap och ett totalt misslyckande när vi inte ens gick till slutspel. För egen del  ska göra allt jag kan för att spela slutspelshandboll i OS.

Något favoritskap tycker han dock inte att Sverige ska ha.

– Som lag och trupp kommer vi att få mer press på oss utifrån, men det tycker jag också är bra eftersom det är något man förtjänar. Samtidigt är det en helt annan sak nu. Inför VM var vi underdogs, vi kunde inte träna tillsammans innan på grund av coronan och ingen räknade med oss. Nu tror jag att alla kommer att ta oss mer på allvar.

– Men jag tänker inte sitta här och prata om att vi är guldfavoriter. Vi ska ta oss vidare från gruppen, det tycker jag att vi ska göra. Vi vill ha en så bra placering som möjligt får, men sen är alla slutspelsmatcher svåra. Jag tycker inte att vi ska snacka om guld. Utåt sett kanske en semifinalplats är rimlig, sen får vi se vad vi säger själva i gruppen när vi ska prata om vår målsättning.

Gottfridssons förklaring till att Sverige lyckats bra det sista halvåret med lyckade VM-slutspel, OS-kval och EM-kval är kollektivet.

Glenn (Solberg) har på kort tid byggt en harmonisk miljö där alla spelara vet sina soller. Vi har spelare på en väldigt hög nivå, men inte de som får de största rubrikerna utomlands. Men väldigt duktiga spelare med bärande roller i sina lag, säger Gottfridsson som också är glad att ha sin vän Niclas Ekberg tillbaka i laget.

– Jag det är jag jätteglad för förstås, han är en nära vän till mig och en jordnära kille som är jättebra för gruppen. Sen är han unik som spelare, han kan spela en match och man tycker inte att han varit så bra, men så står där elva mål på honom i protokollet. Han gör alltid mål. En unik spelare som skulle kunna sluta med handbollen, komma tillbaka efter två år och vinna skytteligan igen. Han gör alltid mål och blir ett tillskott för laget.

Ekberg själv går en kamp mot klockan efter att ha drabbats av en knäskada i mitten av maj, men den kampen leder han för tillfället och är positiv inför OS.

– Det har gått väldigt bra och jag känner absolut inget oro inför OS. Jag har börjat springa, hoppa och skjuta och räknar med att vara tillbaka helt i spel när vi är i Fukuoka. Det har varit lättare att motivera sig i rehaben när jag haft OS att tänka på. När skadan kom fick jag stänga klubblagssäsongen och satsa allt på OS, säger han.

Matcher och tider för OS 2020

Text: Daniel Vandor