Nyheter

Herr / 30 januari 2021

Palicka och Solberg inför finalen

Hjälteinsatserna var många när Sverige besegrade Franrike och tog sig till VM-final. Andreas Palicka och Glenn Solberg berättar om känslorna efter segern och blickar fram emot finalen mot Danmark. 

Andreas Palicka var en av många hjältar när Sverige besegrade Frankrike. Målvakten stod för flera viktiga räddningar och pricken över i:et var när han hoppade upp och räddade ett franskt avslut med foten upp i krysset.

– Jag blev själv lite överraskad över att jag fick upp benet så högt, säger Palicka med ett skratt.

Nu ska Palicka spela sin första VM-final.

– Det är en otrolig känsla. Jag hade jättesvårt att sova inatt och ta in alla intryck. Jag ringde familjen efter matchen och när man ser glädjen hos allihopa får man en insikt om vad vi håller på att göra. Som idrottare är det svårt när man är mitt inne i en turnering, för vi är inte färdiga. Känslorna brukar komma som en våg efter mästerskapet, men igår var det ofrånkomligt. Det var en otrolig upplevelse.

Inför VM i Egypten hade Sverige tio mästerskapsdebutanter i truppen, bland annat Jonathan Carlsbogård och Felix Claar och Lukas Sandell. Sverige är obesegrade under turneringen och har tagit imponerande segrar fram till VM-finalen i Kairo.

– Det var kanske ingenting man kunde förutspå. Det är svårt att förklara, men som idrottare har man alltid en tro på det man gör med laget. Vårt mål har varit att sätta ihop en gupp som jobbar hårt för varandra och vinna. Det här är en bragd – jag är stolt, glad och frågande till hur detta är möjligt. Den kunskapen och potentialen som finns i svensk handboll är enorm.

I finalen väntar ett nordiskt derby mot de regerande världsmästarna Danmark som vann sin semifinal mot Spanien.

– De har varit turneringens bästa lag tillsammans med oss. Genom åren har det varit många heta duster mot Danmark och lagen har stor respekt för varandra. Det kommer att bli en sjuk match. Det har aldrig spelat någon roll vilka som spelar när Sverige och Danmark möts, det brukar bli jämnt ändå. Detta blir en match att minnas.

Sveriges förbundskapten är stolt över laget och ska förbereda spelarna inför finalen mot Danmark som brukar spela sju mot sex i uppställt spel.

– Vi ska samla kraft och energi för att få till en bra insats. Vi ska prata och förbereda oss på Danmarks offensiva spel och lägga en taktik som vi hoppas ska funka.

En annan nyckelfaktor i matchen blir att få stopp på Danmarks superstjärna Mikkel Hansen som ligger bakom det mesta i offensiv väg. Under VM har den danske vänsternian gjort 57 mål och 24 assist.

– Det är många som snackar om att vi måste få stopp på Mikkel Hansen, och han har visat att det är svårt att stoppa honom. Vi har bestämt oss för att stoppa Danmark. Vi ska göra så gott vi kan för att stoppa dem som lag och hålla oss till konceptet som tagit oss till final.

Foto: Bildbyrån