Herr / 2 augusti 2024

Revanschsuget Sverige slog Kroatien

Sveriges handbollsherrar tog sig an fredagens match mot Kroatien på helt rätt sätt. Genom gediget försvar- och anfallsspel vann man med elva måls marginal. Slutsiffrorna i Paris skrevs 27–38 (15–18).
– Jag är helt slut. Jag är glad, tacksam och stolt över vårt koncept, sade en lycklig Andreas Palicka efter slutsignal.

Med en tung förlust mot Slovenien i bagaget kom det svenska herrlandslaget till spel på fredagen med stor revanschlust. Dessutom var insatserna höga – vid förlust riskerade svenskarna eliminering. Glenn Solbergs mannar var med andra ord taggade till tänderna.

Sverige inledde ödesmatchen med Andreas Palicka i mål, Lucas Pellas och Sebastian Karlsson på respektive kantposition, Max Darj på linjen samt Jonathan Carlsbogård, Jonathan Edvardsson och Albin Lagergren på nio meter. I försvar bytte Edvardsson med Karl Wallinius. På läktaren satt skadade Felix Claar och Daniel Pettersson. Till listan på avbräck skulle även avstängde Jim Gottfridsson räknas. ”Gotte” är tillbaka från sin avstängning på söndag då Sverige möter Japan.

Kroatien var inledningsvis det bättre laget. Men lagom till halvtidsvilan hade Sverige vänt på steken. Från minut 15 till minut 30 gjorde Sverige tolv mål, samtidigt som man bara släppte in fem mål. Alltså förvandlades kroatisk ledning 10–6 till svensk ledning 18–15 i paus.

Med ett stabilt och följsamt försvarsspel fick Sverige en drömstart på den andra halvleken. Fem raka mål gav en åttåamålsledning 23–15 i den 36:e minuten. Därefter kunde Sverige bevaka sin ledning i lugn och ro. Kroaterna var aldrig nära någon upphämtning.

Kollektivet Sverige visade sig verkligen från sin bästa sida i dag. Tio olika målskyttar noterades i målprotokollet, vilket var en konsekvens av att Sverige fick utdelning från samtliga positioner i anfallsspelet. Till och med Palicka hittade nätmaskorna (två mål).

Palicka svarade också för en riktigt bra insats mellan stolparna. Målvakten bjöd på hela 15 räddningar.

– Det var karaktären och vårt koncept som gjorde att vi kom tillbaka i matchen i dag. Det var en urladdning utan dess like från oss i dag. En fantastisk laginsats, menade Palicka som fortsatte:

– Jag är nöjd överlag med min match. Vi dödade matchen i början av andra halvlek med ett fantastiskt försvarsspel. Sen gick de upp i 7-6 vilket gav Kroatien några öppna lägen, men vi gjorde några mål i öppen kasse.

Bästa svenska målskytt blev emellertid Pellas med nio fullträffar. Glädjande var för övrigt att OS-debutanten Jonathan Edvardsson fick göra tre mål i dag.

– Jättekul att spela handboll helt enkelt. Vi tog den här matchen som var hur viktig som helst, sade Sävehof-fostrade Edvardsson efter matchen.

Sverige avslutar gruppspelet på söndag med match klockan 09.00 mot Japan.

KROATIEN–SVERIGE 27–38 (15–18)

Kroatien: Ivan Martinovic 8, Luka Cindric 5, Mario Sostaric 4, Domagoj Duvnjak 3, Tin Lucin 2, Lovro Mihic 2, Josip Sarac 2, Marin Sipic.
Sverige: Lucas Pellas 9, Sebastian Karlsson 5, Albin Lagergren 5, Karl Wallinius 4, Jonathan Carlsbogård 4, Jonathan Edvardsson 3, Lukas Sandell 3, Felix Möller 2, Andreas Palicka 2, Oscar Bergendahl.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 7–3, 15 min: 10–6, 20 min: 10–8, 25 min: 11–12, 30 min: 15–18, 35 min: 15–22, 40 min: 17–25, 45 min: 20–28, 50 min: 23–31, 55 min: 24–34, 60 min: 27–38.