Nyheter

Herr / 10 april 2019

Samuelsson landslagsdebuterar som 28-åring

I dag fyller han 28 år – i morgon har han den äran att få representera det svenska A-landslaget för första gången. Jonas Samuelsson har tagit en annorlunda väg dit.

• • •

Jonas Samuelsson debuterade i dåvarande elitserien för moderklubben IFK Skövde som 17-åring och gjorde halvdussinet säsonger i svenska högstaligan innan han sommaren 2015 flyttade till södra Danmark och Sønderjyske.
Nu är han inne på fjärde säsongen i danska ligan och debuterar i morgon i A-landslaget. Få har gjort det som 28-åring och utan att tidigare ha spelat några U-landskamper.
– Det är nog inte många som har gått den vägen och att spela i A-landslaget är något jag drömt om sedan jag var liten, säger han.
Samuelsson har vid två tillfällen samlats med ligalandslaget, som startades för drygt två år sidan för att förbereda potentiella framtida a-landslagsspelaren. De matcher han spelat där har dock inte varit officiella landskamper, så morgondagens mot Norge blir hans första officiella för Sverige.
Hur reagerade du när du fick samtalet från Kristján Andrésson? 
– För det första blev jag väldigt glad. Jag ser det som ett kvitto på att jag gjort det bra i danska ligan och de gånger jag varit med ligalandslaget.
Hur har de första dagarna med landslaget varit? 
– Det har känts bra, det har gått väldigt bra att komma in i gruppen. Sen är det nog lättare för mig som kantspelare att komma in än till exempel för en niometersspelare. Det är inte 20 grejer jag ska sätta mig in i utan två, tre saker att hålla koll på.
Vad har du för förväntningar inför matcherna? 
– Jag tänker bara att jag ska gå in och spela mitt spel och göra det bästa jag kan, då kommer det säkert att gå bra.
Har du bra koll på Norge? 
– Ja, det tycker jag. Jag har spelat med den del av dem och spelat mot nästan alla, så jag har bra koll. Det gäller för oss att spela ett noggrant anfallsspel och se till att komma hem snabbt. Väl i försvar brukar Sverige stå bra.
Förbundskaptenen Kristján Andrésson om Jonas Samuelsson:
– En aktiv och rivig kantspelare med internationell storlek som är duktig i båda riktningarna.
Förutom Samuelsson gör även Alfred Jönsson, Jack Thurin och Valter Chrintz A-landslagsdebut i morgon. Matchen startar 18.20 och sänds på TV12. På lördag (15.30) möts lagen igen i Partille Arena.
Text: Daniel Vandor