Nyheter

Herr / 2 november 2023

Sebastian Karlsson: ”Får leva på att jag är snabb”

Formstarke Sebastian Karlsson är redo för sin andra A-landskamp i karriären. 
– Den här gruppen och laget har en väldigt bra förmåga att få en att känna sig hemma, säger högersexan inför mötet med Ukraina. 

Klockan 18.30 på torsdagskvällen kastar herrlandslaget igång sin första landskamp för säsongen. Ukraina står för motståndet i Stiga Sports Arena i Eskilstuna.

– Det ska bli kul att dra på sig den gula landslagsdräkten, konstaterar Sebastian Karlsson som A-landslagsdebuterade i våras mot Spanien i EHF Euro Cup.

Hur hemma känner du dig i landslagsmiljön?

– Jag har ju inte varit med supermycket. Detta är ju andra gången som jag är med på en samling. Jag kan ju inte påstå att det är som att komma hem. Men den här gruppen och laget har en väldigt bra förmåga att få en att känna sig hemma. Jag känner mig absolut inte felplacerad. Det är kul att vara här, och det är ju det viktiga, svarar Karlsson som förra veckan togs ut i omgångens lag i EHF Champions League.

– Det är kul att få en personlig utmärkelse men det är inte därför som jag spelar handboll. Det är roligare att vinna med laget, fortsätter Karlsson vars Montpellier har vunnit två av sex CL-matcher.

Stark säsongsstart i nya klubben

Säsongsstarten i franska Montpellier har inte varit något annat än succéartad för Karlsson, som alltså lämnade moderklubben Sävehof i somras. Göteborgaren ligger på delad sjätteplats i den franska högstaligan och på delad elfteplats i Champions Leagues skytteliga. Till följd av kantkollegan Yanis Lennes skada har Karlsson fått gott om speltid.

– Jag har kommit in i ett bra flyt. Exakt varför det har gått så bra är svårt att säga. Men jag är 28 år gammal och kanske mer redo för en sån här utmaning jämfört med någon som inte har lika många år på nacken.

Hur vill du jämföra träningsmiljön i Montpellier med den i Sävehof?

– Det är rätt litet hack uppåt. Jag skulle säga att de har lite bättre faciliteter i Montpellier. Men så ska det nog vara. Montpellier är en topp 20-klubb i Europa. Det finns lite större möjligheter att ta hand om sin kropp.

Karlsson är en av flera spelare i den svenska truppen med tydlig Sävehof-koppling. Den assisterande förbundskapten Michael Apelgren är huvudtränare för Sävehofs herrar och Felix Möller är mittsexa i A-laget. Dessutom vann Sebastian Karlsson SM-guld 2019 med Sävehof tillsammans med Jonathan Edvardsson.

– Jag och Felix åkte upp tillsammans från Göteborg. Det är roligt att få tjöta lite med alla grabbar.

Finns det något i Sverige som du saknar?

– Min lägenhet i Göteborg. Jag har haft lite strul där nere och min lägenhet i Göteborg är väldigt trevlig. Så den har jag saknat.

I Montpellier gör Karlsson merparten av sina mål på kontring. Enligt honom själv är det uppdelat 70/30 mellan kontringsmål och mål i uppställt anfallsspel.

– Det är inte svinmycket utspel. Så jag får leva på att jag är snabb, säger Karlsson som tillsammans med landslagskompisen tillika vänstersexan Lucas Pellas är enda svensken i laget.

Hur fungerar kommunikationen med niometersspelarna?

– Bra, de flesta pratar engelska. Sen kan jag snacka spanska med några också. Det är ingen större fara.

Vad vet du om Ukrainas landslag?

– Inte jättemycket. Jag vet att de har en hårdskjutande gubbe i Thor Turtjenko. Jag är inte jättehaj på ukrainsk handboll.

Hur lyder ditt drömscenario?

– Att vi vinner matchen med mycket mål och spelar en fin handboll.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån