Herr / 18 juli 2024

Seger i OS-genrepet i Eskilstuna

Sverige vände och vann mot Egypten i Eskilstuna på torsdagskvällen. Efter underläge 21–24 i den 46:e minuten vann Glenn Solbergs mannar med 32–26 (17–15) efter 60 minuters handboll.
– Det är mycket jag är nöjd med. Vi var med från start och hade en hög intensitet i försvar- och anfallsspelet, sade förbundskapten Glenn Solberg.

Inför knappt 3 000 åskådare i Eskilstuna fick Sverige en drömstart i OS-genrepet mot Egypten på torsdagskvällen. Efter drygt fyra minuters spel hade Sverige redan skaffat sig en tremålsledning.

Sett över hela första halvlek var Sverige det klart bättre laget. Med vänstersexan Lucas Pellas på målhumör, samt en pigg Albin Lagergren, gjorde Sverige hela 17 mål före paus. Sammantaget höll det blågula anfallsspel hög nivå.

Däremot slarvade de svenska spelarna en aning. De tekniska felen var stundtals för många till antalet.

Glenn Solbergs manskap ledde med 17–15 i paus. Lucas Pellas, som gjorde fyra mål i den första halvleken, hade följande att säga i paus om Sveriges prestation:

– Vi började väldigt bra. Vi hade ledning 5–1 och 6–2 på dem. Sen tog Egypten time-out och de gjorde det väldigt bra efter det. Vi vill väldigt gärna springa på dem men vi gör lite väl många tekniska fel i den kontringsfasen. Det är något vi måste jobba på inför OS, sade Pellas i paus.

Bäst start på den andra halvleken fick Egypten. Genom ett utomordentligt bra målvakt- och försvarsspel satte de grus i det svenska målmaskineriet, samtidigt som de själva såg till att hitta nätmaskorna. Mellan minut 31 och 36 gjorde Egypten fem raka mål, vilket gav dem ledningen med 20–17.

Sverige skulle dock vända på steken. I den 49:e minuten tog hemmalaget ledningen med 25–24 genom Jim Gottfridsson. Kort därefter utökade hemmasonen Daniel Pettersson med två raka mål till 27–24.

Tobias Thulin visade upp ett fint målvaktsspel i den andra halvleken och bjöd de 2 904 åskådarna i Volvo CE Arena på några högkvalitativa räddningar. Bland annat i den 54:e minuten då han läckert läste av avslutsförsöket från Egyptens kantstjärna Mohammad Sanad.

När slutsignalen väl ljöd i Eskilstuna stod Sverige som segrare. Slutresultatet skrevs 32–26 (17–15). Bästa svenska målskytt blev Hampus Wanne med sex fullträffar.

– En okej insats. Inte mycket mer än så. Egypten är ett bra landslag och vi vann med några bollar, sade Felix Claar efter slutsignal.

Sveriges herrlandslag spelar sin sin OS-premiär på lördag kväll den 27 juli klockan 19.00 mot Tyskland i Paris.

– Det finns alltid något man önskar att bli bättre på. Först och främst är det skotten som är skillnaden  när de drar i från oss i början av andra halvlek. Men i stort sett är jag extremt nöjd med prestationen i dag, sade förbundskapten Glenn Solberg.

SVERIGE–EGYPTEN 32–26 (17–15)

Sverige: Hampus Wanne 6, Lucas Pellas 4, Daniel Pettersson 4, Albin Lagergren 4, Felix Claar 3, Karl Wallinius 3, Jim Gottfridsson 3, Lukas Sandell 2, Max Darj, Oscar Bergendahl, Jonathan Carlsbogård.
Egypten: Yahia Omar 4, Ahmed Hesham 4, Seif Elderaa 3, Ahmed Nafea 3, Ahmed Adel 3, Ali Zein 3, Mohammad Sanad 2, Mohab Abdelhak 2, Mohamed Tarek, Ibrahim Elmasry.
Målutveckling: 5 min: 4–1, 10 min: 6–4, 15 min: 8–7, 20 min: 11–10, 25 min: 15–13, 30 min: 17–15, 35 min: 17–19, 40 min: 19–21, 45 min: 21–24, 50 min: 26–24, 55 min: 29–25, 60 min: 32–26.