Nyheter

Herr / 15 juni 2019

Snabba ryck för Ehn inför landslagsdebuten

Landslagsdebuten var tänkt att ske mot Japan nästa veckan – men Alfred Ehn blev inkallad i sista stund till den här veckans matcher i EHF Euro Cup. I morgon ställs han och Sverige mot Österrike på Hovet.

• • •

Det är snabba ryck i handbollen i bland. I söndags kväll var Alfred Ehn i Skövde när han vid 21-tiden fick samtal från Kristján Andrésson med frågan om han kunde följa med landslaget till Spanien på måndag morgon.
– Det var en liten chock, men det har alltid varit en pojkdröm att vara med i landslaget så det vara bara att sätta sig i bilen och köra till Kristianstad för att hämta mina handbollsgrejer och sedan samlades vi på Kastrup på måndag morgon.
Ehn, som nyss avslutat sin första säsong i IFK Kristianstad, hade inför onsdagens match i EHF Euro Cup mot Spanien aldrig gjort några officiella landskamper, varje på U- eller A-landslagsnivå. Däremot har han vid två tillfällen spelat matcher med ligalandsalget.
– Det har varit ett kvitto på att man blivit sedd och gjort någonting bra. Och att vara med ligalandslaget har också gjort att steget in till A-landslaget inte varit lika stort. Det är samt upplägg, samma tänk, många spelare här har varit med där också, så det är klart att det har underlättat. Det har inte varit några problem att komma in i gruppen här, utan det har varit en häftig och lärorik vecka hittills.
I morgon väntar Österrike i den sjätte och avslutade matchen i EHF Euro Cup och Ehn är redo om hoppa in om han får chansen.
– Det skulle vara jättehäftigt att få chansen på hemmaplan där det är många sålda biljetter.
Vad kan du om Österrike? 
– Jag har inte så jättebra koll på dem just nu, men samtidigt är det handboll som ska spelas och det spelar inte så stor roll vilka man spelar mot.
Ehn kommer tillsammans med Felix Claar, Tobias Thulin, Jack Thurin, Oscar Bergendahl, Philip Henningsson och Jonas Samuelsson dubblera och även vara med på nästa veckan landslagssamling med två matcher mot Japan i Tokyo. Sju nya spelare tillkommer innan avresan på måndag – och Ehn ser fram emot den redan också.
– Det ska bli ballt att åka till Japan, ett land man kanske inte hade åkt till annars med som man ändå velat besöka. Det blir en kulturell upplevelse för oss och det ska bli roligt att möta Japan.
Hur är de att möta? 
– Vi mötte Japan med ligalandslaget i höstas och det är en annan typ av handboll än vi är vana vid. De är snabba i fötterna, springer mycket, är vältränade och går all in, sedan har de inte alltid samma handbollskvalité som v i Europa har. Men man kommer långt på att kämpa och det blev ändå småjämna matcher mot dem i höstas.
Text: Daniel Vandor