Herr / 19 januari 2024

Snöplig förlust mot Danmark

Fredagens möte mellan Danmark och Sverige slutade 28–27 (17–15) i dansk favör. Därmed inkasserar Sverige sin första förlust i EM.
– Vi lyckades inte hålla tätt bakåt, kommenterade en besviken Jim Gottfridsson efter matchen.

Efter fyra raka segrar mot Bosnien och Hercegovina, Georgien, Nederländerna och Slovenien kom på fredagskvällen Sveriges första nederlag i EM i Tyskland.

Prestigemötet med Danmark blev en jämn och sevärd historia. Inledningsvis höll lagen jämna spår i målprotokollet. Efter tolv spelade minuter var ställningen 8–8.

En stund senare gjorde dock Danmark ett ryck. Danmarks skicklige högernia Mathias Gidsel 15–12 och 16–12. Sverige hade stora problem med att få Danmarks försvar ur balans, och efter sju minuters måltorka reducerade Hampus Wanne till 13–16 i den 27:e minuten.

I paus löd ställningen 17–15.

Sverige hade också bekymmer med Danmarks anfallsspel. Nikolaj Jacobsens mannar kom ofta till klara avslutslägen, vilket gjorde jobbet svårt för de svenska målvakterna Tobias Thulin och Andreas Palicka. Efter drygt 53 minuter ledde Danmark 28–24.

Högernian Mathias Gidsel skapade i synnerhet huvudbry för det blågula försvaret. Med sina tio mål var han matchens gigant. Varje Gidsel-mål utlöste ett stort jubel från de danska åskådarna i Barclays Arena i Hamburg. De rödklädda var i majoritet på läktarna kontra de blågula.

– Vi fick inte stopp på Gidsel. Det blev lite lätta mål för honom. Det är en världsspelare, men han ska inte göra tio mål mot oss, sade Jim Gottfridsson efter matchen.

I slutet gjorde Sverige vad de kunde för att ta några poäng. Men när det väl gällde det som mest lyckades man inte komma ikapp danskarna. Under de absoluta slutsekunderna, när Sverige gick för kvittering, blåste de tjeckiska domarparet för tekniskt fel efter att Hampus Wanne beträtt målvaktsområdet.

– Det klart det är frustrerande. Det känns lite som stolpe ut. Samtidigt var det en rolig och cool match att spela. Jag är oerhört stolt över hur vi står upp och står emot matchen igenom, kommenterade Wanne strax efter slutsignal.

– Det var små, små saker som avgjorde. Jag är besviken över att vi inte får med oss någon poäng, fortsatte niomålsskytten Wanne.

28–27 skrevs slutresultatet i Hamburg. Sveriges nästa match spelas på söndag klockan 18:00 mot Portugal. Sveriges bästa målskytt ikväll blev niomålsskytten Hampus Wanne, följt av högernian Albin Lagergren (sex mål).

DANMARK–SVERIGE 28–27 (17–15)

Danmark: Mathias Gidsel 10, Mikkel Hansen 5, Hans Lindberg 4, Magnus Saugstrup 3, Emil Jakobsen 2, Simon Pytlick 2, Niclas Kirkeløkke, Rasmus Lauge.
Sverige: Hampus Wanne 9, Albin Lagergren 6, Jonathan Carlsbogård 4, Jim Gottfridsson 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar 2, Max Darj, Lucas Pellas.
Målutveckling: 5 min: 3–4, 10 min: 7–6, 15 min: 9–8, 20 min: 13–12, 25 min: 14–12, 30 min: 17–15, 35 min: 20–17, 40 min: 21–20, 45 min: 24–22, 50 min: 25–23, 55 min: 28–25, 60 min: 28–27.