Nyheter

Herr / 26 mars 2019

Solberg ersätter Andrésson som förbundskapten efter EM 2020

Kristján Andrésson slutar som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll efter EM 2020. Han ersätts då av Glenn Solberg som har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över OS 2024.
– Det är klart att målsättningen är att hela tiden vara med i världstoppen, säger norrmannen.

• • •


Nästa mästerskap för Sveriges herrar är EM på hemmaplan i januari 2020, vilket också blir Kristján Andréssons sista som svensk förbundskapten – i alla fall för den här gången. Andrésson kommer från och med i sommar att träna tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen och nu är hans ersättare som förbundskapten klar.
Norrmannen Glenn Solberg, som i dag arbetar både för norska St Hallvard och tyska SG Flensburg-Handewitt, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över OS 2024.
– En underbar känsla, jag är otroligt stolt jag att få leda ett fantastiskt landslag. Jag blev väldigt glad och stolt bara över att få vara en kandidat till jobbet för ett landslag som har goda traditioner och fin historia och jag är extremt motiverad, säger 47-åringen.
Som spelare representerade Solberg Drammen, Nordhorn, Barcelona och Flensburg-Handewitt och det blev också 122 A-landskamper för Norge. De senaste åren har han varit verksam i det norska landslaget, både som assisterande förbundskapten och som ansvarig för utvecklingslandslaget.
Han har också fört upp St Hallvard till den norska högstaligan två gånger, senast i vår, och jobbar i det sportsliga teamet hos Bundesligaettan och regerande tyska mästaren Flensburg-Handewitt.
Solberg börjar sin anställning hos Svenska Handbollförbundet redan i september och växlar upp till heltid i januari. När EM sedan är över tar han över ansvaret för landslaget. Till sin hjälp kommer han att ha Martin Boquist, som varit assisterande förbundskapten under hela Andréssons tid i landslaget.
– Jag ser verkligen fram emot att arbeta med Martin. Han var väldigt klok som spelare och våra värderingar ligger på samma nivå så jag är övertygad om att vi kommer att ha ett fint samarbete. Vi kommer att bygga vidare på det som gör landslaget så fantastiskt i dag och förhoppningsvis kan jag ta med mig några nya saker in.
– Sverige är med i världstoppen och spelar en väldigt fin handboll och de har varit roliga att följa. Med så många bra spelare är det klart att målsättningen hela tiden är att vara med i världstoppen. Sedan är det tätt i toppen med många bra lag och det svänger mellan mästerskap och mästerskap, men helt klart är Sverige ett lag som ska kämpa bland de bästa.
Robert Wedberg, generalsekreterare för Svenska Handbollförbundet:
– Kristján Andrésson och Martin Boquist har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren när de tagit Sverige tillbaka till världstoppen och vi tror att Glenn Solberg tillsammans med Martin kan utveckla landslaget ytterligare och jobba mot vår vision att ha ett landslag i världsklass. Vi har arbetat hårt för att hitta rätt person och det känner vi att vi har gjort i Glenn som delar våra värderingar och har en gedigen bakgrund med erfarenhet från toppnivå både som spelare och tränare.
Glenn Solbergs första matcher som svensk förbundskapten blir i april 2020. OS-kvalet, om Sverige inte vinner EM och blir direktkvalificerat för OS, spelas 17–19 april 2020.
Text: Daniel Vandor
Foto: Peter Vikström