Herr / 4 november 2021

Stilfull sjumålsseger mot Polen

Med fart och fläkt vann ett överlägset Sverige höstens första landskamp. 31–24 blev slutresultatet i vänskapslandskampen hemma mot Polen.
– Vi hade ett extremt bra försvarsspel, speciellt i första halvlek berömde förbundskapten Solberg.

Det var bäddat för en debutant-präglad kväll när Sveriges och Polens herrar möttes i höstens första landskamp. I Blågult gjorde Eric Johansson, Karl Wallinius och Felix Möller alla sitt första framträdande i A-landslaget, medan Aranäs-produkten Melwin Beckman debuterade för sitt Polen.

Förbundskapten Glenn Solberg tog ut en förhållandevis rutinerad startsjua. Tobias Thulin inledde mellan stolparna medan Lucas Pellas, Fredric Pettersson, Daniel Pettersson, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren formerade startformationen i såväl försvar som anfall.

Efter en tämligen jämn start gjorde Sverige sitt stora ryck efter 18 spelade minuter. När Lucas Pellas satte 12–6 från strafflinjen innebar det Sveriges femte raka mål i matchen.

– Det är en bra halvlek av oss. Vi springer mycket och trycker i första- och andra fas. De skjuter lite raggarskott som ramlar in. Bakåt ska vi kunna ta några till bollar. Men allt som allt gör vi en jättebra första halvlek, sade Pellas till SVT i halvtid.

Precis som för damerna i Eskilstuna några veckor sedan njöt herrarna av publikdraget i Malmö. Totalt var det 4 547 åskådare på plats för att se de vice världsmästarna.

– Superkul att äntligen ha publiken tillbaks i arenan, det hjälper supermycket, tillade en nöjd Pellas vid halvtidsställning 17–10 i blågul favör.

Spelmässigt var Sverige överlägsta. Framför allt i försvar där Polen sällan spelade sig fram till några rena lägen. När dessutom polska händer stod för tekniska fel sprang hemmaspelarna kvickt upp i banan för att straffa gästerna.

21-årige Eric Johansson inledde andra halvlek med att bombskjuta in 18–10 för Sverige. Åtta minuter senare gjorde samme Johansson 24–14 vilket gav Sverige sin första tiomålsledning i matchen.

– Det känns otroligt kul. Jag tycker ändå jag gjorde en okej insats. Jag är nöjd med min debut, menade tremålsskytten Eric Johansson till SVT.

Med ett sådant stort övertag var det inget svårt uppdrag för Sverige att ro segern i hamn. De blågula herrarna var bättre på det mesta ikväll och vann välförtjänt sin landslagspremiär denna höst.

– Jag är väldigt nöjd med mycket och det var många som bidrog. Vi hade ett extremt bra försvarsspel, speciellt i första halvlek. Vi var aggressiva vilket resulterade i flera kontringar, sade förbundskapten Solberg efter sjumålssegern.

En annan som var nöjd efter slutsignal var Jonathan Carlsbogård som gjorde sin första match som lagkapten.

– Det var lite extra att göra det inför hemmapubliken, erkände Kärra-produkten som fram tills idag inte hade spelat en A-landskamp framför stor publik.

31–24 skrevs slutsiffrorna i Malmö. Lucas Pellas, som landade på tio mål, blev målbäst på plan. Totalt noterades elva svenska målskyttar i protokollet, jämfört med Polens nio.

Nästa match spelas redan på lördag då Sverige och Polen möts på nytt. Klockan 16.00 är det avkast i Kristianstad.

SVERIGE–POLEN 31–24 (17–10)
Sverige: Lucas Pellas 10, Daniel Pettersson 4, Lukas Sandell 3, Eric Johansson 3, Jim Gottfridsson 2, Jonathan Carlsbogård 2, Valter Chrintz 2, Felix Claar 2, Emil Mellegård, Albin Lagergren, Peter Johannesson.
Polen: Jan Czuwara 7, Melwin Beckman 4, Krzysztof Komarzewski 3, Rafal Przybylski 3, Michal Olejniczak 2, Michal Daszek 2, Kamil Syprzak, Piotr Chrapkowski, Patryk Walczak.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 6–4, 15 min: 8–6, 20 min: 13–7, 25 min: 15–9, 30 min: 17–10, 35 min: 20–12, 40 min: 25–14, 45 min: 27–18, 50 min: 28–20, 55 min: 29–22, 60 min: 31–24.