Nyheter

Herr / 9 januari 2021

Sunnefeldt laddar för mästerskapsdebuten

Så sent som under mellandagarna firade Oskar Sunnefeldt Champions League-guld med sitt Kiel. Knappt två veckor senare laddar 22-åringen för sin mästerskapsdebut i VM i Egypten.
– Det är overkligt. Allt har gått otroligt snabbt, berättar en sprallig Sunnefeldt i Eskilstuna.

Vänsternian Oskar Sunnefeldt spåddes en ljus framtid redan som tonåring. Sprungen ur IK Sävehofs framgångsrika akademi hann han med två JSM-guld med klubben innan han även lyfte SM-bucklan som 21-åring.

Ett och ett halvt år senare laddar Sunnefeldt för sin mästerskapsdebut i VM i Egypten. Detta knappt två veckor efter finalvinsten med THW Kiel i Champions League i Köln.

– Det är overkligt. Allt har gått otroligt snabbt. Man såg allt på TV när man var liten. Att nu själv får uppleva det är overkligt. Jag ska försöka njuta så mycket så möjligt, berättar Sunnefeldt som lämnade danska Sønderjyske tidigare i höstas och anslöt till tyska toppklubben Kiel.

Trivs du i din nya omgivning?

– Ja, jag har kommit bra in i klubben. Det är en himla bra miljö att utvecklas i. Det finns bara bra spelare runtomkring mig.

Din huvudtränare är den gamla storspelaren Filip Jicha. Hur vill du beskriva honom?

–  Helt grym. Han har hjälpt mig mycket under hösten. Han är disciplinerad men lyhörd. Jag tror han utsågs till världens bästa spelare 2010. Så när han säger någonting så lyssnar man.

Vad är den stora skillnaden på livet utomlands och i Sverige?

– Allt är tuffare. Det krävs mycket mer av en. Det är hårdare konkurrens om platserna. Framför allt i Tyskland. I Kiel får vi höra att vi ska vinna allt vi ställer upp i. Jag har ännu inte fått uppleva publiken men det ska också vara en stor skillnad.

Beskedet att han skulle med till VM i Egypten fick han från förbundskapten Glenn Solberg två dagar innan julafton.

– Jag var hemma i lägenheten då Glenn ringde och berättade att han ville ha med mig. Såklart var det jättesmickrande att få höra det. Det var inget jag hade förväntat mig även om jag själv tycker jag ska vara här. Det var väldigt kul att få det samtalet, fortsätter Sunnefeldt.

På måndag lämnar landslaget Eskilstuna för avfärd mot Egypten. Till följd av ett positivt covid-19-test har de svenska spelarna suttit i familjekarantän sedan i tisdags.

– Det var något som vi visste kunde hända. Det var bara till att acceptera läget.

Hur har dina träningstillfällen sett ut?

– Vi har haft några gym- och handbollsträningar. Men bara rumsvis då. Det är inte optimalt men vi gör det bästa av situationen, fortsätter Sunnefeldt som delar rum med Valter Chrintz och Jack Thurin.

Hur roar ni er på kvällarna?

– Det gamla vanliga. Lite serier och fotbollssändningar på TV. Även samtal hem till familjen då och då.

Satt du i liknande karantäner under hösten med Kiel?

– Ja. Då var det tre spelare i laget som testades positiva. Då var det en jättekarantän där vi inte fick lämna lägenheterna. Nu kan vi gå ut på promenader. Vi kan bara göra det bästa av situationen.

VM-premiären spelas på torsdag kväll mot Tjeckien. Därefter väntar ytterligare två gruppspelsmatcher mot Egypten och Chile.

Vilka är dina förhoppningar inför VM?

– Att få se hur allting fungerar och lära mig så mycket som möjligt. Även om tyngden inte ligger på mina axlar vill jag ta för mig. Det ska bli jätteroligt.

Hur långt tror du ni kan gå?

– Vi har inte satt upp något mål än. Vi får ta match för match och se hur det går. Men absolut ska vi vara med och fajtas om det. Vi får helt enkelt se hur det går.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån