Svensk gruppseger trots förlust mot Montenegro

Det negativa: Sverige föll tungt i Niksic mot Montenegro, 24–28.
Det positiva: Sverige säkrade gruppsegern i EM-kvalet.

• • •
Sverige är det lag som Montenegro har förlorat flest gånger mot i historien, sju gånger, men det var ingenting som hemmaspelarna brydde sig vidare mycket om. Inför ett kokande Centar Niksic tog Montenegro kommandot från start och fick allting att fungera i den första halvleken.
Anförda av nyblivne Champions League-mästaren Vuko Borozan var Montenegro överlägset målmässigt i den första halvleken. Efter 30 minuter ledde hemmalaget med hela 16–7.
Sverige, som säkrade sin EM-biljett efter segrarna mot Ryssland i maj, kröp närmare i målprotokollet i den andra halvleken men kunde aldrig komma närmare än fyra måls underläge.
Trots förlusten säkrade Sverige segern i gruppen, som därmed ger bättre seedning inför lottningen till EM. Det enda laget som kunde hota om gruppsegern var just Montenegro, men Montenegro hade behövt vinna med minst 16 mål för att i sista omgången ha chans att ta sig förbi Sverige.
– Först och främst är vi glada för gruppsegern. För att vinna den här matchen hade vi behövt göra en bättre första halvlek. Vi gör en del saker bra, men de gör en jättefin halvlek där de spelade ett väldigt aggressivt och tufft försvarsspel. Ibland på gränsen, ibland över den och de kom undan med det. Samtidigt fick inte vi träff och aggressivitet i vårt försvarsspel, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
– Vi hade behövt ligga under med fyra, fem mål för att ha haft en chans. Nio mål var för stor skillnad.
Sverige släppte fram en debutant i dagens match: Linus Arnesson, som det senaste decenniet har spelar i Redbergslids IK. Hedemorasonen svarade för en stark debut och satte tre skott och svarade för flera fina in- och utspel.
Kristján Andrésson var nöjd med Arnessons debut:
– Han gör en klassdebut. Det är kul att han kan spela så avslappnat och fint som han gör. Han gör jättemånga bra saker både i försvaret och anfallet.
Sverige avslutar EM-kvalet på lördag då Slovakien kommer på besök till Sparbanken Lidköping Arena, matchstart 17.15.
EM avgörs i Kroatien 12–28 januari 2018. Gruppspelet avgörs i Zagreb, Split, Varadzin och Porec. Lottningen äger rum i Zagreb den 23 juni.
EM-KVAL, OMGÅNG 5:6
MONTENEGRO–SVERIGE 28–24 (16–7)
Mål, Montenegro: Vuko Borozan 11, Vasko Sevaljevic 4, Stefan Cavor 4, Milos Vujovic 3, Vladan Lipovina 3, Nemanja Grbovic 2, Marko Lasica.
Sverige: Albin Lagergren 5, Jesper Nielsen 4, Linus Arnesson 3, Niclas Ekberg 3 (1), Jerry Tollbring 3, Fredric Pettersson 3, Jim Gottfridsson, Mattias Zachrisson, Lukas Nilsson.
Utvisningar, Montenegro: 4 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Vaclav Horacek & Jiri Novotny, Tjeckien.
Publik: 3 000 (Centar Niksic).