Herr / 13 januari 2017

Svensk storseger i VM-premiären

Sverige hade inga större problem att besegra Bahrain i sin första match i årets VM för herrar i Frankrike. I Accor Hotels Arena i Paris blev de blågula segersiffrorna 33–16 efter 17–5 i pausen.

• • •

Matchen Sverige–Bahrain blev en lugn tillställning för svenskt vidkommande. Som siffrorna antyder ledde Sverige hela tiden och gjorde det stort. Ledning med 5–0 efter nio minuter, och det första insläppta målet efter tio. Mycket tack vare Mikael Appelgren i det svenska målet, som hade en av sina bästa räddningsprocenter i hela hans karriär. Under första halvleken hade han 69 i räddningsprocent efter elva räddningar på 16 skott. En makalös siffra i sammanhanget.

Andreas Palicka vaktade målet i den andra halvleken, men hade inte samma fina försvar framför sig, men imponerade han också, men kom ”bara” upp i en räddningsprocent på 45 efter nio räddningar på 20 skott. En bra siffra det också.

I andra halvleken passade Sverige på att gå runt på alla spelarna i olika formationer och grupperingar, och fokuset i försvar och anfall försvann lite, och Bahrain gjorde fem raka mål med knappa kvarten kvar och reducerade den svenska ledningen från 25–9 till 25–14, och man började bli lite, men bara lite, orolig.

In med lite ordinarie manskap igen och stadgan kom tillbaka varpå Sverige gjorde fem raka mål direkt.

Jesper Nielsen var tillbaka i försvaret och bildade mittlås tillsammans med Max Darj – och det såg riktigt bra ut. Genomgående ett bra svenskt försvarsspel, även om Bahrains anfallsspel inte tillhör de bästa man sett genom åren.

Framåt hade vänsterkantens Jerry Tollbring en mycket bra kväll och blev klart bästa målskytt med hela tio fullträffar, vara tre från sjumeterslinjen. På andra kanten hade Mattias Zachrisson nästan en lika bra kväll, tre fullträffar i första halvlek och fem i andra, totalt åtta.

Inga missade svenska straffar denna gång. Tollbring gjorde tre straffmål och det gjorde även lagkaptenen Niclas Ekberg, som dessutom gjorde ett spelmål, alltså fyra fullträffar totalt.

Jim Gottfridsson tilldelades priset som matchens bästa spelare. Kämpade och slet både i försvaret och och i anfallet där han tryckte på bra. Två mål dundrade han in också.

– Vi är ju överlägsna, konstaterade förbundskaptenen Kristján Andrésson i Kanal 5:s studio efter matchen. Under första halvlek skapar vi ju utrymme som gör att vi kan byta runt lite som jag inte hade räknat med. Men med dubbelutvisningar gör vi en lite sämre period i andra halvlek. Men i det stora hela så kunde jag gå runt på hela laget så alla fick lite speltid.

– Vi får ju en väldigt viktig match nu på söndag mot Argentina som är en måstematch för att vi skall ta oss vidare till åttondelsfinal som jag ser det.

– En stor del i att vi får det stora övertaget är ju att våra båda målvakter gör ju flera kanonräddningar. Det är skönt att de är på plats. Och sedan går ju alla spelarna in och gör sin uppgift, vi underskattar inte motståndaren och vi har förberett oss väl. Det är jättekul att vi fick till det den här matchen.

– Vi visar ju också en attityd som ger oss möjlighet att konkurrera med bättre lag än Bahrain.

– Jag ser fram emot matchen mot Argentina. Danmark blir ju en härlig utmaning och mot Qatar och Egypten skall det bli kul att se var vi står någonstans.

– Det kändes bra redan under uppladdningen och vi fick en väldigt bra start med försvaret. Och när jag sedan fick börja med en-två räddningar kunde jag slappna av lite mer, sade målvakten Mikael Appelgren i Kanal 5-studion.

– Det är viktigt och väldigt skönt att få börja med att vinna så här övertygande, för sedan blir det ju två tuffa matcher (Argentina och Danmark).

SVERIGE–BAHRAIN 33–16  (17–5)
Sverige: Jerry Tollbring 10 (3 straffar), Mattias Zachrisson 8, Niclas Ekberg 4 (3), Andreas Nilsson 4, Jim Gottfridsson 2, Simon Jeppsson, Jesper Konradsson, Fredric Pettersson, Albin Lagergren, Jesper Nielsen.
Bahrain: Mohamed Habib Hasan 4, Mahmood Abdulqader Ali 3 (2), Komail Ali Mahfoodh 3, Ali Abdulla Eid 1, Ali Merza Alfardan 1, Mohamed Merza Salman 1, Ahmed Jassim Almaqabi 1, Jasim Abbasd Alsalatna 1, Husain Ali Alsayyad 1.
Pris till matchens bästa spelare: Jim Gottfridsson, Sverige.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 minuter. Bahrain: 5 x 2 minuter.
Domare: Stevann Pichon och Laurent Reveret från Frankrike.
Publik: 6 579  (Accorhotels Arena i Paris).

• • •

I dagens första match i grupp D chocköppnade Egypten (afrikanska mästare 2016) genom att besegra Qatar (silvermedaljörer i hemma-VM 2015) med 22–20 efter 11–8 i paus.

Senare i kväll möttes i gruppen även Danmark (olympiamästaren från i somras) och Argentina. Danmark vann  en komfortabel seger med 33–22 efter 17–11 i pausen.

Sverige leder gruppen före Danmark och Egypten, alla på två poäng. Sverige spelar sin nästa match på söndag kl. 14.45 då just Argentina (trea i panamerikanska mästerskapen 2016) är motståndare.

I grupp C i Rouen möttes Vitryssland–Chile, en match som Chile, kanske något överraskande vann med 32–28. Matchen dömdes av de franska tvillingsystrarna Charlotte och Julie Bonaventura, första gången någonsin som ett kvinnligt domarpar dömt en VM-match för herrar på.

Bilden: Mikael Appelgren, målvakt i första halvklek mot Bahrain i VM. Han hade 69 i räddningsprocent efter 11 räddningar på 16 skott. En av matchvinnarna i Blågult.

Text: Björn Persson