Herr / 17 januari 2019

Svensk triumf mot Ungern

Sverige vann den avslutande gruppspelsmatchen mot Ungern och får med sig alla fyra poäng till mellanrundan. Lukas Nilsson blev återigen målbäst i Blågult och fick priset som matchens lirare efter slutsignal. Sverige vann rysaren med 33–30 (16–15).
– Vi visste att vi var starkare än dem i sextio minuter, kommenterade sjumålsskytten Nilsson efter matchen.

• • •

Gruppfinalen mellan Sverige och Ungern ramades in av ännu en mäktig läktarinsats från de svenska supportrarna. Dagens publiksiffra landade på knappt 8 000, varav den stora majoriteten klädde sig i blått och gult.
Trots övertaget på läktarplats inledde Sverige matchen svagt. Ungern firade stora triumfer framåt. Med mycket fysik och skarpt skytte tryckte ungrarna ner det svenska försvaret och satte sig i förarsätet. Efter knappa kvarten ledde Ungern med 9–5.
– Det var tufft idag. De har ett par riktigt stora klossar på mitten, menade linje-esset Andreas Nilsson.
Sverige väntade dock inte med sin replik. Åtta minuter senare var Blågult ikapp Ungern genom Lukas Nilssons kvitteringsmål. Därmed var lagen i likaläge för första gången sedan matchinledningen.
Vänstersexan Hampus Wanne startade sin första match i mästerskapet ikväll och var säkerheten själv framför mål. 25-åringen stod för 4 mål och gav ett styrkebesked efter förra veckans febersjukdom.
– Inför en sådan här kuliss är det svårt att inte vara överladdad. Det är fantastiskt att vara här, berättade Wanne i paus.
Den svenska uddamålsledningen från paus höll i sig förvånansvärt länge i andra halvlek. Lagen bytte mål i knappa kvarten innan Sverige skakade av sig Ungern i målprotokollet. Mattias Zachrissons 27–24 innebar ett blågult ryck. Men i samma stund som målet skadade sig Jim Gottfridsson och fick bäras ut på bår. Ersättaren Linus Arnesson kastades in direkt i hetluften och gjorde totalt två mål i den andra halvleken.
– Det var bara att gå in och köra. Det var skönt att jag fick en bra start, berättade Arnesson efter slutsignal.
Kort därefter hämtade Ungern ikapp Sveriges ledning. Trots svenskt målvaktsbyte till Andreas Palicka var de ungerska spelarna otroligt effektiva i anfallsspelet. Med fem minuter kvar var ställningen 29–29.
Slutminuterna präglades av mycket nerver och slarv. När Ungern inte lyckades komma till avslutslägen utan tappade boll till Sverige kom avgörandet. Hampus Wannes kontring och Lukas Nilssons genombrott innebar 32–29 och spiken i kistan.
Sverige gick vinnande ur striden med slutsiffrorna 33–30 (16–15). Det innebär att man nu plockar med sig full pott till mellanrundan i Herning. Där kommer man ställas mot grannländerna Danmark och Norge samt Tunisien. Första matchen är mot Tunisien nu på lördag klockan 18:00.
– Det känns riktigt gött att få med sig full pott till mellanrundan, menade en nöjd Kim Andersson.
SVERIGE–UNGERN 33–30 (16–15)
Sverige: Lukas Nilsson 7, Albin Lagergren 5, Niclas Ekberg 4, Hampus Wanne 4, Mattias Zachrisson 3, Andreas Nilsson 3, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Jim Gottfridsson 2, Linus Arnesson 2, Kim Andersson.
Ungern: Mate Lekai 8, Dominik Mathe 6, Bence Banhidi 5, Bendeguz Boka 3, Laszlo Nagy 3, Richard Bodo 2, Patrik Ligetvari 2, Peter Hornyak.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ungern: 5 x 2 min.
Domare: Oscar Raluy Lopez & Angel Sabroso, Spanien.
Sverige–Ungern (20.30)
Tabell: 1) Sverige, 8 poäng, +37  //  2) Ungern, 6 p, +16  //  3) Egypten, 6 p, –1  // 4) Qatar, 4 p, –2  //  5) Argentina, 3 p, –11  //  6) Angola, 2 p, –39
Alla grupper och resultat
De tre bästa lagen från gruppen går vidare till huvudrundan i Herning och tar med sig poängen vunna mot lagen som går vidare. De två bästa lagen i huvudrundan spelar semifinal i Hamburg. Final och bronsmatch spelas i Herning.
Text: Olof Ericson