Nyheter

Herr / 15 januari 2017

Sverige krossade Argentina

Sverige besegrade även svårspelade Argentina när VM avslutade andra omgången av gruppspelet i Frankrike på söndagen. De svenska segersiffrorna inför 12 578 åskådare i Accorhotels Arena i Paris skrevs till hela 35–17 efter 16–11 i paus.

• • •

Uppgörelsen med Argentina är en ”måstematch” för att nå åttondelsfinalerna i VM, uttryckte sig förbundskaptenen Kristjan Andrésson efter segern mot Bahrain i första omgången. Det insåg säkert även spelarna, men det började dock illa mot Argentina för Sverige, med argentinsk ledning 3–1, 4–2 och 5–3. Och Andreas Palicka i det svenska målet hade svårigheter bakom det svenska försvaret som inte täckte ordentligt.

Men som i ett trollslag svängde matchen rejält, det svenska försvaret fick ihop styrkorna och Andreas Palicka började plocka bollarna och svarade sedan för en mycket bra insats.

Det blev till slut en homogen och gedigen svensk triumf inför de drygt 12 000 åskådarna. Underläge 3–5 blev svensk ledning 8–5 efter fem raka mål och sedan var det aldrig några problem.

Luften gick ur Argentina på slutet för från ledning 27–16 gjorde Sverige, för dagen klädda i tredjestället, det svarta, åtta raka mål innan Argentina i sista minuten fick in en sista reducering.

Det svenska målet vaktades av Andreas Palicka utom då Mikael Appelgren löste av vid några straffkast och när Palicka måste ses om efter att ha fått i argentinsk projektil rakt på näsan. Båda målvakterna räddade var sin straff. Palicka kom upp i räddningsprocenten 42 efter elva räddningar på 26 skott.

Anfallet styrdes föredömligt av Jim Gottfridsson som mittnia och med fyndiga Albin Lagergren som högernia blev det många läckra framspelningar. Och egna mål gjorde de också – fem respektive två, Det verkar lossna också för vänsternian Lukas Nilsson som for fram på sin  kant och dunkade in fyra fullträffar.

Och man kan ju inte heller låta bli att skriva om kanternas Jerry Tollbring och Mattias Zachrisson. Bästa målskyttar återigen, Mattias med åtta fullträffar och Jerry med fem. Ingen protesterar över att Zachrisson fick priset som matchens lirare.

Det svenska försvaret tog efter den tröga starten, tag i det hela med Jesper Nielsen och Max Darj som mittlås, och med Philip Stenmalm och Albin Lagergren på kanterna. Och det flöt bra, med ett väl samlat försvar och Argentina fick stora svårigheter att komma igenom det. Det slovenska domarparet Lah/Sok tyckte tydligen att Nielsen tog i lite väl bryskt för efter 32 minuter fick han sin tredje utvisning och rött kort.

In med resen Fredric Pettersson på hans plats, och vad händer, han får en första utvisning redan efter fyra minuter som orsakar en straff – och efter åtta minuter gav domarparet honom direkt rött kort. Båda fick därför se den fina avslutningen från läktarplats.

Mittblock blev därför till slutet av matchen Max Darj tillsammans med Philip Stenmalm och Albin Lagergren – och det gick ju alldeles lysande det också.

– Vi hade väntat oss en svår match, men den tog ju slut i andra halvlek! sade matchens lirare Mattias Zachrisson till Kanal 5-studion efter triumfen:

– Det viktigaste var ju de två poängen i dag, och att vid stod bra bakåt i sextio minuter och gjorde  kontringsmål. Då är vi starka. Vi har fått en bra start på VM-turneringen så jag tycker det känns bra.

Förbundskaptenen Kristjan Andrésson fyllde på:

– Dessa fyra poäng (som vi fått hittills) var mycket viktiga. Matcher som vi på förhand visste skulle vara väldigt viktiga för oss för att kunna ta oss vidare till åttondelsfinalerna. Nu har vi skapat oss en position som är okej, men det är tre matcher kvar som vi också gärna vill genomföra bra.

– Det var mycket som var bra i dag. De startar bättre, och har en 5–3-ledning, men vi fortsätter att gneta på, vi står fint bakåt, Palicka börjar rädda, vi springer på en del bollar i kontringar, och det är individuella anfallsspelet som är av hög klass.

– Att möta OS-mästarna Danmark i morgon blir en fantastisk utmaning, det kommet att bli fruktansvärt tufft!

Sverige leder grupp D på maximala fyra poäng efter två omgångar före Danmark på samma poäng.  Senare i kväll möts i gruppen även Bahrain–Qatar och i morgon, måndag Egypten–Bahrain samt Danmark (olympiamästarna från i somras)–Sverige klockan 20.45. En ytterst svår motståndare för Blågult. Danmark är ju den stora favoriten till gruppsegern.

ARGENTINA–SVERIGE 17–35 (11–16)
Argentina: Sebastian Simonet 5 (4 straffar), Federico Pizarro 3, Federico Fernandez 2 (1), Diego Simonet 2, Federico Vieyra 2, Pablo Vainstein 2, Gonzalo Carou.
Sverige: Mattias Zachrisson 8, Jerry Tollbring 5 (1), Jim Gottfridsson 5, Niclas Ekberg 4 (3), Lukas Nilsson 4, Jesper Konradsson 2, Albin Lagergren 2, Andreas Nilsson 2, Simon Jeppsson, Max Darj, Jesper Nielsen.
Priset till matchens bästa spelare: Mattias Zachrisson, Sverige.
Utvisningar, Argentina: 4 x 2 minuter. Sverige: 6 x 2 minuter (inklusive två röda kort).
Domare: Bokjan Lah & David Sok från Slovenien.
Publik: 12 578 (Accorhotels Arena i Paris).

Text: Björn Persson