Nyheter

Herr / 5 september 2020

Sverige mot värdnationen i VM

I januari åker de svenska herrarna till Egypten för att spela VM – i dag lottades de första motståndarna fram. 

Sverige ställs i gruppspelet mot värdnationen, Tjeckien och ett kvallag från Syd- och Centralamerika. 

Senast VM i handboll avgjordes i Egypten blev det svenskt guldjubel efter att Ryssland besegrats med uddamålet i en dramatisk final. I januari är på nytt dags för VM i det nordafrikanska landet och Sverige var inför dagens VM-lottning toppseedat.

Lagen från första, tredje och fjärde seedningsgrupperna lottades fram och Egypten fick sedan i egenskap av värdnation välja vilken grupp de ville placeras i. Valet föll på grupp G där Sverige, Tjeckien och ett kvallag från Syd- & Centralamerika fanns.

– Egypten i Egypten är en tuff motståndare, samtidigt ger det oss extra motivation att de har valt oss. Sen beror det på hur det blir med publik, men att möta dem inför en fullsatt arena i Kairo hade varit roligt, säger svenska förbundskaptenen Glenn Solberg som på grund av covid-19 och de inställda och uppskjutna kvalen tidigare i år ännu inte fått ha sin första officiella landslagssamling.

– Tjeckien hade ett fint mästerskap 2018 när de kom sexa och har spännande spelare. Överlag så tycker jag att det är två, tre väldigt bra lag i alla grupper, så även i våran. Det fjärde laget vet vi ju ännu inte vilket det blir, men där ska vi vara starkare.

Jim Gottfridsson, som varit lagkapten från VM 2019, ställs mot förre lagkamraten i SG Flensburg-Handewitt Ahmed El-Ahmar, lagkapten i Egypten. I huvudrundan kan det också bli möte med förre tränaren Ljubomir Vranjes, som i dag är förbundskapten för Slovenien.

– Det är alltid roligt att spela mästerskap och jag hoppas få representera Sverige i Egypten. Att möta dem på deras hemmaplan tror jag blir en upplevelse och jag tror att gruppsegern kommer att så mellan oss även om vi också har stor respekt för tjeckerna, säger han.

Nästa gång landslaget samlas blir vecka 45 då Sverige möter Rumänien hemma och Kosovo borta i kvalet till EM 2022. Spelplats och speldag för hemmamatchen mot Rumänien blir klar inom kort. I inledningen av januari, i uppladdningen inför VM, väntar sedan dubbla EM-kvalmatcher mot Montenegro.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån

VM 2021

Datum: 13–31 januari 2021
Värdland: Egypten
Värdstäder och arenor: Kairo (Kairo Stadion, 16 200), Giza (6 oktober-hallen, 4 500) Egyptens nya huvudstad (Handbollsarenan, 7 000), Alexandria (Borg Al Arab, 5 000)
Format: Åtta grupper á fyra lag där de tre bästa lagen i respektive grupp går vidare till huvudrundan (fyra grupper á sex lag). De två bästa lagen från varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal.
Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde
Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen
Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola
Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa
Grupp E:  Norge, Österrike, Frankrike, Kvallag från Nordamerika/Karibien*
Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko
Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Kvallag från Syd-/Centralamerika**
Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryssland
* = Spelas i El Salvador 19–25 oktober
** = Spelas i Uruguay i november