Herr / 24 januari 2017

Sverige sexa efter kvartsfinalförlust

Det nykomponerade unga, välspelande svenska herrlandslaget som överraskat de flesta under VM i Frankrike, rådde inte på de regerande världsmästarna och OS-silvermedaljörerna från i somras, hemmanationen Frankrike när kvartsfinalen i VM spelades inför 28 010 personer i Stade Pierre Mauroy i Lille på tisdagen. Frankrike vann med 33–30 efter svensk ledning 16–15 i paus.

• • •

Sverige–Frankrike blev en oerhört jämn match där vårt unga landslag stod emot de regerande världsmästarna så det stod härliga till. Sverige var som mest tre mål efter vid några tillfällen, och ledde till och med matchen med två bollar några gånger.
Här är matchens målbild (med Frankrikes siffror först): 1–0, 2–1, 3–3, 4–4, 6–4, 7–5, 8–6, 9–7, 10–8, 12–10, 13–11, 13–13, 13–14, 14–14, 14–16, 15–16 (paus), 15–17, 17–17, 18–18, 20–18, 22–19, 23–21, 23–23, 24–24, 25–25, 25–26, 28–26, 30–27 och 32–29 fram till slutsignalens 33–30.
Sverige tappade alltså från ledning 26–25 till underläge 26–28 i ett känsligt skede av matchen.
En ny genomgående smått fantastisk insats av det unga Sverige, som aldrig gav upp trots uppförsbacken i stort sett hela matchen. Försvaret med Max Darj, Philip Stenmalm och Jesper Nielsen i mitten mestadels var sammanhållet, aggressivt och smått tufft, vilket också gav Frankrike sju straffar mot Sveriges bara två av det spanska domarparet Lopez/Ramirez.
Och anfallet trummade på över hela banan, även om Frankrike lyckades stoppa det svenska kantspelet utom vid några tillfällen där det blev svenska mål. Niclas Ekberg ordnade fyra på sin högerkant och Jerry Tollbring lika många på vänsterkanten.
Jim Gottfridsson agerade playmaker som vanligt mycket bra och dunkade på med sina skott och blev bästa svenska målskytt med sju fullträffar.
Lukas Nilsson kom också loss och dunkade in fem mål med sina projektiler. Och Albin Lagergren slet som vanligt, även om han blev skadad i benet och blev hämmad av detta i andra halvlek. Han hade svårt att röra sig stundtals eftersom han fick en nerv i kläm i benet så att det domnade. Men det är ingen fara, svarade han i Kanal 5-studion efter matchen.
Andreas Palicka vaktade det svenska målet de första 13 minuterna, men fick inte tag i de franska skotten och avlöstes av Mikael Appelgren resten av matchen utom vid några straffkast. Appelgren stängde igen målet stundtals och gav stadga bakåt. Han fick en total räddningsprocent på 34 efter elva räddningar på 34 skott.
Statistiken ljuger lite för vi räknade till 20 räddningar, men räddningar som ger frikast eller straffkast på grund av regelförseelser räknas ju inte i statistiken. Lite orättvist, tycker många. ”Äpplet” fick dock priset som matchens lirare. Helt välförtjänt.
– Jag är tom. Det har varit en fantastisk handboll och jag är stolt över vad grabbarna åstadkommit. Vi pressade Frankrike i 60 minuter och har något väldigt bra att bygga vidare på. Vi har en otroligt gruppsammanhållning, vilket vi har visat i match efter match, och det ser väldigt positivt ut inför framtiden, sade lagkaptenen Niclas Ekberg till Kanal 5 efter matchen.
– Vi spelade bra, men vi hade inte lyckan med oss på slutet när vi sköt och målvakten (Vincent Gerard) räddade, sade sig Jerry Tollbring för utländsk media efter matchen
–Vi hade några minuter emot oss i början av andra halvlek när de fick ledningen, men vi tog tillbaka den och ledde med tolv minuter kvar. Alla i laget ville vinna. Vi ville ta oss till semifinalen och finalen. Vi är ett ungt lag med unga spelare och alla vill ta sina chanser.
Frankrike har ett bra lag och en mycket bra atmosfär i fotbollsarenan
– Det var en tuff match i 60 minuter. Vårt försvar gjorde en bra match, men Frankrike var det bättre laget, menade Andreas Nilsson
FRANKRIKE–SVERIGE 33–30 (15–16)
Målgörare: Frankrike: Kentin Mahe 9 (7 straffar), Nedim Remili 6, Ludovic Fabregas 5, Nikola Karabatic 3, Daniel Narcisse 2, Timothey N´Guessan 2, Cedric Sorhaindo 2, Valentin Porte 2, Luc Abalo, Michael Guigou.
Sverige: Jim Gottfridsson 7, Lukas Nilsson 5, Jerry Tollbring 4 (1), Niclas Ekberg 4, Albin Lagergren 3, Simon Jeppsson 3, Jesper Konradsson, Philip Stenmalm, Andreas Nilsson, Jesper Nielsen.
Pris till matchens bästa spelare: Mikael Appelgren, Sverige.
Utvisningar, Frankrike: 5×2 minuter. Sverige: 6×2 minuter.
Domare: Oscar Raluy Lopez & Angel Luis Sabroso Ramirez, Spanien.
Publik: 28 010 (Stade Pierre Mauroy i Lille).
Text: Björn Persson
Bilden: En deppig Jim Gottfridsson tröstar sig mot målställningen efter kvartsfinalförlusten mot Frankrike. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.