Nyheter

Herr / 18 mars 2017

Sverige slog europamästaren

Sverige vann den första av helgens dubbellandskamper på herrsidan mot Tyskland infört 3 502 åskådare i Partille Arena med 27–25 efter 16–9 i pausen. Returmöte i Barclaycard Arena i Hamburg i morgon dit båda ländernas herrlandslag och damlandslag i specialchartrat plan tar sig redan i kväll för att mötas igen.

• • •

Dubbellandskamperna mot Tyskland på både herr- och damsidan ingår i firandet av den tyska handbollens 100-årsfirande och Sveriges båda landslag inbjöds att deltaga i detta. I morgon firas Handbollens Dag i Barclaycard Arena i Hamburg, och 1–17 december avslutas jubileumsåret med damernas VM på olika platser i Tyskland.

Herrarnas landskamper ligger utanför de normala landslagsfönstren så därför har bara spelare som till vardags spelar i Tyskland varit aktuella för matcherna. Inte heller spelare från den svenska Handbollsligan kommer att kunna deltaga eftersom full serieomgång spelas fredag–måndag.
Två spelare gjorde debut i svenska landslaget, vänsternian Markus Stegefelt (HBW Balingen-Weistetten) och vänsternian Hampus Wanne (SG Flensburg-Handewitt). Och båda kom med i målprotokollet. Hampus tvåmålsskytt och Markus enmålsskytt.
Det var ett taggat Sverige vi fick se, med bra försvarsspel och ett snabbt varierande anfallsspel över hela banan. Med Sverige i ledningen hela matchen, som mest med åtta bollar vid några tillfällen. Här är matchens målbild, med Sveriges siffror först: 2–0, 6–2, 8–5, 13–6, 17–9 (paus), 20–12, 22–18, 24–22, och 26–24 fram till slutsignalens 27–25.
Alla svenska spelare var i aktion, och nio av dem blev målskyttar, med högersexan Mattias Zachrisson främst med sju fullträffar. Närmast efter kom tre fyramålsskyttar, högersexorna Daniel Pettersson och Anton Halén samt mittnian Jim Gottfridsson och högersexan Anton Halén.
Spelstrategen Jim Gottfridsson bra som vanligt och styrde upp anfallsspelet från baklinjen tillsammans med bland annat Jonathan Stenbäcken.
Det svenska målet vaktades i första halvlek av Andreas Palicka, som spelade strålande och svarade för rader av ypperliga räddningar. Vi räknade totalt till tolv stycken. Peter Johannesson avlöste i andra halvlek och hade stundtals svårt att få tag i de tyska skotten när de forcerade som mest mot slutet av matchen. Vi räknade till sju räddningar, bland annat knep han en straff vid ett inhopp i första halvlek.
– Jag är nöjd, det fanns mycket godbitar som vi kan bygga vidare på, uttryckte sig förbundskaptenen Kristján Andrésson efter segermatchen mot Tyskland.
– Vi kom ju riktigt rätt framförallt i första halvlek, med bra försvarsspel och Palicka som räddar mycket skott i målet som vi kunde ställa om med att göra en del kontringsmål.
– Anfallsmässigt har vi en del fina kombinationer som sitter. Tyskarna spelar dock upp sig i andra halvlek och gör det jobbigt för oss. Vi bränner en del frilägen i andra halvlek som jag tycker att vi skall ”sätta”.
–Det blev den matchbild som jag hade förväntat mig, att det blev lite tuffare och vi fick jobba i försvarsspelet och fick inte lika bra träff som i första halvlek.
– Jag tycker att Mattias Zachrisson gör det bra på högernio och Andreas Palicka en bra insats i målet i första halvlek. De är väl de som sticker ut. Men det finns många andra goda insatser överlag i laget, som  jag tar med mig.
– Jag är glad att de har en fin attityd, de jobbar hårt. Att det inte blir rätt rent taktiskt kan jag överleva. Intentionen och den viljan de visade är rätt.
SVERIGE–TYSKLAND 27–25  (16–9)
Sverige: Mattias Zachrisson 7 (2 straffmål), Daniel Pettersson 4, Jim Gottfridsson 4 (1), Anton Halén 4, Andreas Berg 2, Hampus Wanne 2, Helge Freiman 2, Marcus Stegefelt, Anton Lindskog. Priset till lagets bästa spelare: Anton Halén
Tyskland: Manuel Späth 4, Kai Häfner 3, Nicolai Theilinger 3, Julius Kühn 3, Mathias Musche 3, Ole Rahmel 3 (2), Philipp Weber 2 (1), Michael Allendorf, Florian Billek, Moritz Preuss, Niclas Pieczkowzki. Priset till lagets bästa spelare: Manuel Späth.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 minuter. Tyskland: 1 x 2 minuter.
Domare: Michal Badura & Jaroslav Ondogrecula, Slovakien.
Publik: 3 502 (Partille Arena)
Text: Björn Persson