Herr / 29 januari 2021

Sverige till VM-final

Sverige ska spela sin första VM-final på 20 år. Det står klart efter segersiffrorna 32–26 i semifinalen mot Frankrike.
– Jag kan inte sätta ord på mina känslor, sade en rörd Daniel Pettersson efter finalavancemanget.

Sverige övertygade från start och kopplade tidigt grepp genom en tvåmålsledning. Hampus Wanne utökade ledningen i Sveriges interna skytteliga när han satte 3–1 från strafflinjen i den femte minuten.

Tack vare stabilt försvarsspel behöll Sverige kommandot i matchen. Mittlåset med Max Darj och Jonathan Carlsbogård fick bra träff på Frankrikes fruktade skyttar. Dessvärre imponerade linjespelarna Ludovic Fabregas och Nicolas Tournat som förvaltade sina lägen väl.

Ställningen var 7–6 till Frankrike när Sverige fick till en viktig sekvens med målvaktsspel och kontringar. Genom fyra raka mål vände svenskarna på steken. Andreas Palicka, Albin Lagergren och Hampus Wanne låg bakom rycket till 10–7.

Fortsatt starkt målvaktsspel låg sedan till grund för tremålsledning i paus. Palicka vann målvaktsmatchen klart och bjöd på ett riktigt cirkusnummer när han täppte till med fotspetsen mot Luc Abalo.

Norrköpingssonen Felix Claar utmärkte sig också i första halvlek. Med rappt fotarbete fick han det franska försvarsspelet i gungning. 16–13 skrevs halvtidssiffrorna i blågul favör.

Sverige fortsatte att styra matchen i andra halvlek. När Jim Gottfridsson utökade till 23–18 i den 43:e minuten stod man med ena benet i VM-final.

– Att vi styr matchen mot Frankrike är helt otroligt. Jag vet inte vad jag ska säga, kommenterade en lycklig Gottfridsson efter matchen.

Lagom till semifinalens sista fjärdedel vaknade Frankrike. Två raka reduceringar gav 20–23 och satte press på Sverige.

Men tack vare en fransk utvisning och två minuters övertalssspel ökade Sverige gapet igen. Hampus Wanne gjorde sitt nionde mål när han satte 25–21 med drygt tolv minuter kvar.

Kantkollegan Daniel Pettersson höll sig framme några minuter senare och gjorde 28–24. Med drygt fem minuter kvar tog Frankrike sin andra time-out.

– Vi stod som en mur tillsammans. ”Palle” (Palicka) i mål räddade oss och vi är kliniska framåt. Vi gjorde en fantastisk match, sade Pettersson efter slutsignal.

Den franska time-outen hjälpte föga. Sverige spelade i stället ut Frankrike under slutminuterna. Finalbiljetten firades i samma stund som Ystadspågen Gottfridsson stal en fransk pass i hemjobbet. Ett kliniskt Sverige avgjorde semifinalen med ett par minuter kvar på klockan.

Slutresultatet i semifinalen skrevs 26–32 (13–16). Nu väntar svenskt deltagande i en VM-final för första gången sedan 2001.

– Vi mötte ett världslag med stjärnor på varje position. Vi gjorde en fantastisk match och stod tillsammans som ett lag. Jag är sjukt stolt, sade Pettersson.

I den sena semifinalen gick Danmark segrandes mot Spanien. Därmed blir det en helnordisk final i Kairo på söndag 17.30 svensk tid.

– Nu ska vi ladda batterierna för det är en ny match som väntar. Vi ska springa och vara aggressiva i försvarsspel, kommenterade sexmålsskytten Daniel Pettersson.

FRANKRIKE–SVERIGE 26–32 (13–16)
Frankrike: Hugo Descat 5, Nedim Remili 4, Ludovic Fabregas 3, Dika Mem 3, Nicolas Claire 2, Luc Abalo 2, Kentin Mahe 2, Nicolas Tournat 2, Michael Guigou, Jean Jacques Acquevillo, Valentin Porte,
Sverige: Hampus Wanne 11, Daniel Pettersson 6, Jonathan Carlsbogård 4, Jim Gottfridsson 3, Albin Lagergren 3, Felix Claar 3, Lukas Sandell 2,
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 4–5, 15 min: 7–8, 20 min: 8–10, 25 min: 11–15, 30 min: 13–16, 35 min: 16–18, 40 min: 18–21, 45 min: 20–23, 50 min: 22–26, 55 min: 24–28, 60 min: 26–32.
Utvisningar, Frankrike: 4 x 2 min + ett rött kort. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Robert Schultze & Tobias Tönnies, Tyskland.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).