Nyheter

Herr / 28 oktober 2017

Sverige tog revansch på Island

Förlust i torsdags – seger i dag. Sverige kopplade tidigt greppet om andra matchen mot Island och vann med 27–24 efter 13–9 i halvtid.
– Vi var betydligt aggressivare bakåt i dag och visade från början att vi ville vinna, säger Mattias Zachrisson.

• • •

Det var en stor besvikelse i det svenska laget efter 29–31-förlusten mot Island i Reykjavik i torsdags. Framför allt fungerade inte försvarsspelet bra då, men i dag var det fullt fokus från start.
Sverige tvingade Island till två tidiga timeouter och gick bland annat upp till 11–4 innan Island putsade till siffrorna något före pausvilan.
– Vi spelade riktigt bra bakåt första 20 minuterna, sedan hade vi en lite sämre period och vi började också dåligt i andra. Men efter den andra timeouten i andra halvleken kunde vi göra ett nytt ryck och vinna matchen, vilket är väldigt skönt, säger tvåmålsskytten Mattias Zachrisson som delade speltiden på högersex med Niclas Ekberg.
Zachrisson spelade första halvleken, lagkaptenen Ekberg den andra. Ekberg blev matchens bästa målskytt tillsammans med hemmalagets veteran Gudjon Valur Sigurdsson. Sex mål vardera blev det för kantspelarna.
Förbundskaptenen Kristján Andrésson:
– Vi fick bättre träff i det mesta i vårt spel i dag. Vi vann närkamperna i försvarsspelet som gjorde att vi fick extra kontringsmål och en trygghet i vårt anfallsspel. Det gjorde att vi kunde skapa övertaget som vi hade och till slut vinna.
För Andrésson, som spelat 13 A-landskamper för Island, var det första segern mot landet han är medborgare i.
– Det var förstås roligt att vinna efter en oavgjord match i somras och förlusten i torsdags.
Lukas Nilssons andra av fem mål i matchen betydde hans 100:e i landslagströjan.
Detta var sista landskampen för året för de svenska herrarna. Den 6 och 8 januari står Ungern, men Ljubomir Vranjes som förbundskapten, för motståndet i Jönköping respektive Partille under lagens EM-uppladdning.
ISLAND–SVERIGE 24–27 (9–13)
Island: Gudjon Valur Sigurdsson 6, Runar Karason 5, Janus Dadi Smarason 3, Omar Ingi Magnusson 3, Odinn Thor Rikhardsson 3Arnor Thor Gunnarsson 3, Arnar Freyr Arnarsson.
Sverige: Niclas Ekberg 6, Lukas Nilsson 5, Albin Lagergren 3, Jerry Tollbring 3, Mattias Zachrisson 2, Hampus Wanne 2, Andreas Palicka 1, Max Darj, Linus Arnesson, Andreas Cederholm.
Utvisningar, Island: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Boris Milosevic & Matija Gubica, Kroatien.
Publik: 1 417 (Laugardalshöll, Reykjavik).
Text: Daniel Vandor
Foto: Björgvinn Franz Björgvinsson
Bildtext: Albin Lagergren och Niclas Ekberg gjorde tillsammans nio mål för Sverige.