Herr / 18 januari 2017

Sverige utklassade vicevärldsmästaren

Sverige fortsätter att spela en offensiv och trevlig handboll med sitt unga lag och besegrade VM-tvåan från 2015, Qatar med 36–25 efter 19–12 i paus när näst sista omgången av gruppspelet i årets VM i Frankrike avverkades på onsdagen. Sverige behåller andra platsen i gruppen på sex poäng, samma som trean Egypten. Och på fredag kl. 17.45 möts de båda. Danmark är redan klara gruppsegrare och har maximala åtta poäng.

• • •

En ny kanonmatch av detta unga svenska landslag, det yngsta av alla 24 VM-nationerna, med en snittålder på 24,6. Många hade säkert väntat att det skulle bli en jämn match som avgjordes de sista minuterna. Men Sverige avgjorde egentligen matchen redan i första halvlek med sitt gedigna, stabila och trygga spel i både försvar och anfall som säkert chockade många.
Qatar hade initiativet i fem minuter för då ledde de med både 2–1 och 3–2, men sedan fick Sverige fart på benen och spelet och gick upp till ledningar med 5–3, 6–4, 7–5 och 9–6 och trummade på med bra försvarsspel och ett anfallsspel över hela banan och via pausledningen 19–12 blev ledningen så stor som elva mål vid något tillfälle i andra halvlek, och vid slutsignalen var differensen också elva bollar.
Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 1–0, 1–2, 2–3, 4–3, 6–4, 7–5, 10–6, 13–9, 15–10, 19–12 (paus), 20–14, 24–14, 26–15, 26–19, 27–21, 31–21 och 33–23 fram till slutsignalens 36—25.
Lagkaptenen Niclas Ekberg visade vägen med sitt vägvinnande spel, blev bästa målskytt med nio fullträffar och fick mycket välförtjänt priset som matchens bäste spelare.
Mittnian Jim Gottfridsson fortsätter att styra och ställa och fördelar anfallsspelet med fina passningar och instick etc och bredvid sig har han högernian Albin Lagergren som bara tycks bli bättre och bättre. Gottfridsson dunkade in tre mål och Lagergren sju.
Härjade Ekberg på högerkanten så gjorde Jerry Tollbring som vanligt det han skulle på vänsterkanten och blev sexmålsskytt.
Försvaret med Max Darj, Philip Stenmalm och Jesper Nielsen i spetsen höll rent, kanske lite väl bryskt, tyckte det franska domarparet för Sverige fick sex utvisningar mot bara en enda för Qatar.
Jesper Nielsen fick utgå i andra halvlek efter att ha fått ett motståndarknä på låret med en kaka som minne. Han vilade matchen ut.
Alla svenska spelare var inne på planen, även den nytillkomne vänstersexan Emil Frend Öfors, som skrevs in i truppen som sextonde spelaren under onsdagen, och även han fick lite speltid.
Det svenska målet vaktades av Mikael Appelgren i drygt 40 minuter och av Andreas Palicka resten. Båda utmärkta insatser med räddningsprocenter på 36 respektive 42. Bra siffror i sammanhanget.
Både Appelgren och Palicka finns med i toppen av VM:s målvaktsstatistik. Frankrikes Thierry Omeyer har 43 i räddningsprocent och trion Mikael Appelgren, Andreas Palicka och Danmarks Niklas Landin alla 42 efter fyra spelade matcher.
Bra jobbat. Egypten nästa, fredag kl. 17.45
– Jag är väldigt nöjd, sade lagkaptenen Niclas Ekberg, intervjuad av Kanal 5 direkt efter matchen. Vi var sjukt laddade och väldigt fokuserade på uppgiften och jobbade bra hela matchen.
– Vi gör en jättefin match igen. Prestationen är väldigt bra och vi slår ett lag som Qatar, som är väldigt starkt, ganska komfortabelt, menade förbundskaptenen Kristján Andrésson till Kanal 5.
– Bra försvars- och målvaktsinsats och ett mycket fint kontringsspel. Det var där nycklarna (till segern) låg. Och så hade vi ju också ett fint anfallsspel däremellan.
– Jag trodde att matchen skulle avgöras de sista 10–15 minuterna, och att vi skulle få jobba länge för en seger, men vi fick till en bra träff i försvarsspelet efterhand och några enkla kontringsmål, och de är ju jobbiga att få emot sig, det vet ju vi själva om. Nu får dom det. Och då tappar man ju både energi och kraft.
– Vi tar med oss (inför matchen mot Egypten) att vi orkade hålla den nivå som vi haft de senaste matcherna, att försvarsspelet fortsätter att sitta bra och att kontringsspelet också satt.
SVERIGE–QATAR 36–25 (19–12)
Sverige:
Niclas Ekberg 9 (2 straffar), Albin Lagergren 7, Jerry Tollbring 6 (1), Lukas Nilsson 4, Andreas Nilsson 3, Jim Gottfridsson 3, Jesper Konradsson 2, Simon Jeppsson, Mattias Zachrisson.
Qatar: Bertrand Roine 8 (5), Rafael Capote 4, Abdulrazzaq Murad 2, Wajdi Sinen 2, Kamal Aldin Mallash 2, Mustafa Alsaltialkrad 1, Abdulla Al-Karbi 1, Danijel Saric 1 (målvakten i tom svensk bur), Ahmed Abdelhak 1, Bassel Alrayes 1, Ahmad Madadi 1, Youssef Ali 1.
Priset till matchens bäste spelare: Niclas Ekberg, Sverige.
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 minuter. Qatar: 1 x 2 minuter.
Domare: Laurent Reveret & Stevann Pichon.
Publik: 6 034 (Accorhotels Arena i Paris).
Text: Björn Persson