Herr / 26 januari 2024

Sverige utslagna efter dramatik i Köln

För andra mästerskapet i rad får Sveriges herrar se sig besegrade av Frankrike i semifinal. Den högdramatiska EM-semifinalen i Köln slutade 34–30 (17–11, 27–27, 30–28).
– Vi visade fantastisk karaktär i andra halvlek. Det känns som att vi saknade något i förlängningen, summerade en besviken Andreas Palicka efter matchen.

Det var upplagt för en modern handbollsklassiker i Lanxess Arena i Köln på fredagskvällen. De regerande Europamästarna Sverige gick upp mot de olympiska mästarna Frankrike. Semifinalmötet var lagens fjärde på fyra år.

Sverige skaffade sig tidigt ett övertag i målprotokollet. Hampus Wanne kontrade in 2–1 och Andreas Palicka fick en fin start mellan stolparna. Därefter sköt Jim Gottfridsson, via franska händer, in bollen till 3–1.  En lovande start, med andra ord.

Men efter Max Darjs ledningsmål 4–3 svängde pendeln rejält. Frankrike skärpte till sig bakåt och Samir Bellahcene i den franska kassen växte sig bara större och större. Totalt hade Bellahcene 38% i räddningar i första halvlek.

Faktum är att Sverige gick mållösa mellan minut 6 och minut 13. Däremellan hade Frankrike gjort sju raka mål, vilket innebar ledning 10–4. Sverige försökte att ändra på matchbilden genom time-out, men det blågula lagsnacket spelade föga roll.

I stället fortsatte svenskarna att göra felval framåt. I försvarsspelet hade de alldeles för dålig höjd mot Frankrikes tunga skyttar.

– Vi är oskarpa. Vi missar fria lägen och de får enkla kontringsmål på det. Sen har vi kommunikationsmissar i försvarsspelet. Det är slarvigt, summerade Felix Claar, Sveriges klart bästa spelare i första halvlek, i paus.

I paus ledde Frankrike 17–11.

Precis som i första halvlek fick Sverige en fin start på matchens andra akt. Tre raka mål minskade gapet till 17–14. En kort stund senare reducerade Felix Claar i andra fas till 16–18. Sveriges försvarspel fick betydligt bättre träff på Frankrikes offensiv. Lagergren gjorde sedan 17–18 i den 38:e minuten.

Upphämtningen var fullbordad när Jonathan Carlsbogård borrade in 18–18 i den franska målvaktens vänstra kryss.

– Jag är otroligt stolt över laget idag. Vi gjorde allt rätt i andra halvlek, menade förbundskapten Glenn Solberg.

Frankrike replikerade med att göra tre raka mål. Genom att avväpna Sverige i deras andra fas fick de tillfälligt stopp på det svenska målgörandet.

Sverige skulle dock få tillbaka momentumet. Glenn Solbergs mannar tog äntligen ledningen i den 52:a minuten genom Felix Claar. Norrköpingssonen tillika den före detta Alingsåsspelaren pricksköt in 23–22 för Sverige.

– Vår andra halvlek var magiskt bra, sade Claar efter slutsignal.

Därefter följde sju högdramatiska minuter. Mot slutet såg det ut som att Sverige skulle gå segrandes. Men just när Sverige hade chans att avgöra matchen svarade man för ett kostsamt, tekniskt fel. I ledning 27–26 vände spelet till Frankrikes fördel. Motståndarna ställde om snabbt och lyckades få ett frikast tilldömt på stopptid. PSG-spelaren Elohim Prandi gjorde det omöjliga och kvitterade till 27–27, vilket tvingade matchen till förlängning. En helt galen avslutning på andra halvlek.

Frankrike fick bäst start på förlängningen. Genom stabilt försvarsspel höll de nere Sveriges siffror. Efter 65 minuter ledde Frankrike 30–28.

– Det är otroligt frustrerande, fortsatte Claar.

Sveriges uppförsbacke i förlängningshalva nummer två blev för stor. Till slut vann Frankrike 34–30. Sverige spelar därmed bronsmatch på söndag mot antingen Tyskland eller Danmark.

– Det kändes som att de fick mer luft med sig in i förlängningen, sade Palicka efter matchen.

FRANKRIKE–SVERIGE 34–30 (17–11, 27–27, 30–28)

Frankrike: Hugo Descat 8, Dika Mem 6, Nedim Remili 5, Ludovic Fabregas 4, Yanis Lenne 4, Elohim Prandi 3, Dylan Nahi 3, Kentin Mahé.
Sverige: Felix Claar 9, Hampus Wanne 5, Max Darj 5, Jim Gottfridsson 4, Jonathan Carlsbogård 3, Lukas Sandell 2, Albin Lagergren, Eric Johansson.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 6–4, 15 min: 11–5, 20 min: 13–8, 25 min: 15–10, 30 min: 17–11, 35 min: 18–15, 40 min: 19–18, 45 min: 21–19, 50 min: 22–22, 55 min: 24–25, 60 min: 27–27, 65 min: 30–28, 70 min: 34–30.