Nyheter

Herr / 29 maj 2024

Sveriges lottning inför VM klar

Herrlandslaget kommer att spela i Bærum utanför Oslo när VM drar igång i mitten av januari. I dag ägde lottningen rum och Sverige ställs mot Spanien, Japan och Chile i det inledande gruppspelet.  

Efter silvret i Kairo 2021 och fjärdeplatsen i hemmamästerskapet förra året är det i början av nästa år dags för ett nytt VM-slutspel för de svenska herrarna. VM avgörs i tre olika länder: Danmark, Kroatien och Norge. 

Lottningen till mästerskapet ägde i dag rum i den kroatiska huvudstaden Zagreb och de svenska gruppspelmotståndarna blev klara. Sverige möter Spanien, Japan och Chile.

– Spanien är en tuff motståndare som vi både har besegrat och förlorat mot och som vi kommer att möta i OS i sommar. Japan känner vi också till väl efter att ha mött dem två gånger i år och även dem ska vi spela mot i Paris. Målet är förstås att ta oss vidare till huvudrunda och vara med och sen vara med och slåss om de två kvartsfinalplatserna, säger den svenska förbundskaptenen Glenn Solberg från Lier, en halvtimme från Unity Arena i Bærum där Sverige kommer att spela samtliga sina VM-matcher så länge laget undviker jumboplatsen i gruppspelet.

• • •

De tre bästa i varje grupp går vidare till spel i huvudrundan där Sveriges grupp korsas med grupp E med Norge, Portugal, Brasilien och USA. Fyran i varje grupp får spela President’s Cup i kroatiska Porec och göra upp om placeringarna 25–32.

• • •

Innan VM så har Sverige ett annat mästerskap att se fram emot: OS i Frankrike i sommar. Den 10 juni kommer Glenn Solberg att presentera truppen dit.

• • •

Inget annat land har deltagit i fler VM på herrsidan än Sverige (26) och Sverige har också tillsammans med Frankrike tagit flest medaljer (12). Fyra gånger har Sverige blivit världsmästare: 1954, 1958, 1990 och 1999. I VM på hemmaplan 2023 blev det en fjärdeplats medan Sverige två år tidigare tog silver i Egypten.

VM 2025

Datum: 14 januari–2 februari 2025
Värdländer: Danmark, Kroatien och Norge
Arenor: Jyske Bank Boxen, Herning (Danmark), Arena Zagreb, (Kroatien), Varazdin Arena (Kroatien), Zatika Sport Centre, Porec (Kroatien), Unity Arena, Bærum (Norge)

Grupp A (Herning): Tyskland, Tjeckien, Polen, Schweiz
Grupp B (Herning): Danmark, Italien, Algeriet, Tunisien
Grupp C (Porec): Frankrike, Österrike, Qatar, Kuwait
Grupp D (Varazdin): Ungern, Nederländerna, Nordmakedonien, Guinea
Grupp E (Bærum): Norge, Portugal, Brasilien, USA
Grupp F (Bærum): Sverige, Spanien, Japan, Chile
Grupp G (Zagreb): Slovenien, Island, Kuba, Kap Verde
Grupp H (Zagreb): Egypten, Kroatien, Argentina, Bahrain
• Ettan, tvåan och trean i varje grupp går till huvudrundan i Herning (A/B), Varazdin (C/D), Bærum (E/F) och Zagreb (G/H)
• Fyran i varje grupp går till President’s Cup i Porec
• Ettan och tvåan i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal i Zagreb eller Bæreum
• En semifinal spelas i Zagreb, den andra i Bærum där även bronsmatch och final spelas

SVERIGES FACIT MOT GRUPPMOTSTÅNDARNA

Spanien: 62 matcher, 29 segrar, 1 oavgjord, 32 förluster, målskillnad 1 539–1 516
Senaste möte: Seger med 31–30 i Jaen 2023

Japan: 23 matcher, 21 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust, målskillnad 606–447
Senaste möte: Seger med 43–23 i Ängelholm 2024

Chile: 3 matcher, 3 segrar, målskillnad 107–65
Senaste möte: Seger med 41–26 i VM-gruppspelet i Kairo 2021

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån