Nyheter

Herr / 7 januari 2024

Tobias Thulin: ”Annorlunda mot vad vi är vana vid”

Efter fredagens kontringskalas i Jönköping laddar Sverige om för ytterligare en kamp mot Japan. Denna gång är det Ängelholm och Catena Arena som är skådeplats. 
– Vi vill gå in med en go känsla inför mästerskapet, berättar Tobias Thulin inför EM-genrepet. 

Målvakten Tobias Thulin var en av Sveriges bästa spelare i fredags. Göteborgaren agerade lugnt mellan stolparna och svarade för flera fina parader under andra halvlek.

Efter 60 spelade minuter vann Sverige rättvist med 43–30.

– Vi stod bra bakåt. Japan är ett annorlunda motstånd mot vad vi är vana vid. De hade mycket skott utifrån, vilket vi så småningom fick bra träff på. Vi hade rätt höjd och kunde springa mycket på dem, berättar Thulin, som är fostrad i Önnereds HK.

Tidigt gick han dock vidare till Redbergslids IK. Totalt blev det åtta säsonger för Thulin i RIK.

– Redan i tidig ålder fick jag träna med bra spelare i RIK. Jag fick en ganska så stor belastning och stort förtroende, vilket var viktigt för mig i min utveckling. Samtidigt pluggade jag på Katrinelundgymnasiet, fortsätter Thulin som debuterade som 17-åring i RIK:s lag.

Sommaren 2019 bytte han RIK mot tyska Magdeburg. Efter två år i Magdeburg samt ett år i Stuttgart befinner han sig sedan 2022 i danska GOG.

Hur vill du beskriva din höstsäsong i klubblaget GOG?

– Upp och ner. Både för mig och för laget. Klart att det har. var lite omställningar med ny tränare samt att Morten Olsen lämnade laget hastigt. Men det ser bättre ut nu än vad det gjorde tidigare under hösten, svarar Thulin, vars GOG ligger på fjärdeplats i den danska ligan.

Under söndagen spelar Sverige EM-genrep i Ängelholm mot Japan. Thulin hoppas och tror på en liknande insats som den vi fick se i Husqvarna Garden i fredags.

– Vi vill go in med en go känsla inför mästerskapet. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på den inslagna vägen i försvarsspelet och springa på dem. Vi haft härliga dagar i Ängelholm, med bra och tuffa träningspass, och nu ser vi verkligen fram emot att avsluta snyggt också.

Under den gångna veckan har landslaget bland annat besökt Koenigseggs bilfabrik. En utflykt i Thulins smak.

– Jag har faktiskt lite bilintresse. Det var häftigt att se den fabriken. Både att få gå runt i utställningshallen och i verkstaden. De hade snygga bilar.

Hur viktigt är det med sådana utflykter under en mästerskapsbubbla?

– Jag tycker det är viktigt. Ibland är det ganska skönt att släppa handbollen. Det gäller att hålla sig så fräsch som möjligt. Det är något som vi brukar vara bra på, menar Thulin som på hotellet kollar en del TV-serier för att fördriva tid.

– Dötiden på hotellet går inte att komma ifrån. Just nu kollar jag på Succession på HBO.

Avkast i EM-genrepet sker klockan 16.00 i Catena Arena.

Tobias Thulin svarar på fem frågor om mat:

Favoritfrukt?

– Päron.

Favoritdryck?

– Pepsi Max.

Favoritmåltid innan match?

– Spaghetti med köttfärssås.

Favoriträtt typisk för ditt nuvarande hemland Danmark?

– Smörrebröd.

Hur bra är du på att laga mat?

– Hyfsad. En femma på en tiogradig skala skulle jag säga.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån