Herr / 19 januari 2019

Utklassning mot Tunisien

Sverige spelade skjortan av Tunisien på lördagskvällen. Med bra sikte sköt man Tunisien fullständigt i sank. Sveriges första match i Mellanrundans slutade hela 35–23 (19–14). Målbäst blev Andreas Nilsson och Niclas Ekberg som båda gjorde sju mål vardera. Segern innebär även att Sverige nu är klart för OS-kval.
– Det här var vår bästa match hittills, kommenterade förbundskapten Kristján Andrésson efter matchen.

• • •

Sverige inledde mellanrundan i Herning knackigt. Tunisien tog för sig friskt i sitt anfallsspel och tog snabbt ledningen. Med knappt nio minuter spelade låg Sverige under med 4–6.
– Båda lagen gick ut från start med mycket fart i spelet. Båda ville straffa motståndarna med den här farten, menade förbundskapten Kristján Andrésson i presskonferensen efter matchen.
Målvaktsbytet från Andreas Palicka till Mikael Appelgren gav frukt till Sverige som var i stort behov av räddningar och omställningsspel. Kvitteringen tog därför inte särskilt lång tid. Därefter förde Blågult hela första halvlek.
Andreas Nilsson var närmast ostoppbar i linjespelet. 28-åringen blev ett spöke för det tunisiska försvaret och stod för sex mål i första halvlek. Totalt blev det sju mål för Nilsson som gjorde sin starkaste insats hittills i VM.
Först ryckte Sverige till 13–10 efter 19 minuter. Därefter fortsatte ledningen att växa och var som störst sex mål innan paus. När halvtidssignalen väl ljöd över Boxen i Herning gick Blågult ut i paus med ledning 19–14.
– Vi fick allt bättre kontroll på vår defensiv i slutet på första halvlek. Sedan i andra halvlek gör vi det riktigt bra, menade Andrésson efter matchen.
Sverige startade vasst i andra halvlek. Mikael Appelgren stod extremt stabilt mellan stolparna samtidigt som offensiven fortsatte att skörda stora framgångar. Avståndet ner till Tunisien växte snabbt. Halvtidsledningen fördubblades till 32–22 efter 50 minuter. Ett matchavgörande ryck.
– Vi spelade riktigt bra idag. Vi sprang hela tiden och försvaret blev bara bättre och bättre, kommenterade Hampus Wanne.
Hela elva olika målskyttar fanns i målprotokollet för svensk del. Linus Arnesson skötte jobbet som spelfördelare väl och försvarsesset Max Darj hittade nätmaskorna för första gången i mästerskapet.
Matchen slutade i tolvmålsseger 35–23 till Sverige. En imponerande storseger och en välbehövlig start på mellanrundan. Segern betyder även att Sveriges vinstsvit nu förlängs till sex raka matcher.
Härnäst väntar en dags vila innan nästa uppgift. 18:00 på måndag ställs Sverige mot Norge i Herning.
TUNISIEN–SVERIGE 23–35 (14–19)
Tunisien: Mosbah Sanai 6, Mohamed Soussi 3, Marouan Chouiref 3, Rafik Bacha 2, Oussama Boughanmi 2, Oussama Hosni 2, Anouar Ben Abdallah, Yousef Maaref, Ramzi Majdoub, Anouar Ben Abdallah, Jihed Jaballah.
Sverige: Andreas Nilsson 7, Niclas Ekberg 7, Kim Andersson 4, Simon Jeppsson 4, Linus Arnesson 3, Albin Lagergren 3, Mattias Zachrisson 2, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Hampus Wanne, Max Darj, Jerry Tollbring.
Utvisningar, Tunisien: 2 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Gjorgji Nachevski & Slave Nikolov, Makedonien.
Publik: 14 153 (Jyske Bank Boxen, Herning).
Danmark–Sverige (20.30)
Tabell: 1) Danmark, 4 p, +18  //  2) Sverige, 4 p, +6  //  3) Norge, 2 p, +6  //  4) Ungern, 1 p, –3  //  5) Egypten, 1 p, –3  //  6) Tunisien, 0 p, –24
Alla grupper och resultat
De två bästa lagen i mellanrunda spelar semifinal i Hamburg 25 januari, trean och fyran spelar placeringsmatcher i Herning 25 januari. Final och bronsmatch spelas i Herning 27 januari.
Text: Olof Ericson