Nyheter

Herr / 27 januari 2021

Valter Chrintz: ”Alla drar sitt strå till stacken”

Likt många av sina landslagskollegor ska Valter Chrintz spela sin första VM-kvartsfinal i karriären. Onsdag 20.30 svensk tid är det avkast mellan Sverige och Qatar i Kairo. 
– Det är extremt roligt att vi står här i kvartsfinal, säger Chrintz. 

Åhussonen Valter Chrintz är yngst i den svenska VM-truppen. 20-åringen gör dock sitt andra mästerskap för Sverige och presenterade sig redan i fjol inför ett fullsatt Scandinavium.

– Det är härliga minnen. Det var ju mitt första mästerskap, berättar Chrintz som hittills är nöjd med sina egna prestationer i VM.

– Jag är tacksam för rollen jag har fått. Speltid är min personliga målsättning i VM och jag har lyckats ta vara på mina chanser. Slovenien-matchen kändes väldigt bra, fortsätter 20-åringen som noterades för fem mål mot just Slovenien.

Till vardags spelar han i tyska Füchse Berlin. Men handbollsutbildningen fick han först i Åhus Handboll, sedan IFK Kristianstad. Landslagsdebuten gjorde han 2019 mot Norge.

Hur känns det att vara i VM-kvartsfinal?

– Det är extremt roligt såklart. Det är en häftig upplevelse att bara vara här. Att det går så bra är ett stort plus. Det var många som kanske inte trodde på oss. Men nu står vi här. Det är kul att det har gått vägen.

Varför har det gått vägen för er?

– Jag tycker vi har ett gäng extremt bra spelare med många olika kvaliteter. Vissa är bättre i försvar och vissa i anfall. Men alla spelar på en bra nivå och drar sitt strå till stacken. Är man på bänken står man upp och hejar. Sådant stärker en grupp.

Under måndagen gjorde landslaget en utflykt till pyramiderna i Giza. En upplevelse som lämnade ett stort avtryck hos unge Chrintz.

– Jag tänkte först att det inte skulle vara något särskilt. Men när vi kom fram blev jag chockad. Det är fascinerande hur stora pyramiderna egentligen är. Det måste ligga ett jävla jobb bakom allt. Det var väldigt häftigt att se med egna ögon, och inte på film och tv. Det var lite overkligt.

Hur nära pyramiderna fick ni gå?

– Vi var ganska nära. Vi åkte med buss och hoppade av och tog några bilder.

Det är inget man ser i Åhus…

– Haha, nej. Det har inte kommit dit än!

På onsdag kväll väntar kvartsfinal mot Qatar. Ett motstånd som påläste Valter Chrintz har respekt för.

– Jag känner till några spelare sedan innan. Frankis Marzo är duktig och har gjort det bra i VM. Även Rafael Capote får vi se upp med, avslutar Åhussonen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån