Nyheter

Herr | Landslaget / 9 januari 2020

”Vi måste spela på en toppnivå”

På fredag är det äntligen dags för svensk EM-premiär. 20.30 ställs Sverige mot Schweiz inför ett utsålt Scandinavium.
– Det ska bli sjukt skoj med de svenska supportrarna i ryggen, säger linjekämpen Andreas Nilsson inför sitt nionde mästerskap. 

Efter dubbla vinster mot Egypten och en dryg veckas uppladdning tillsammans är det på fredag kväll dags för Sverige att inleda EM i ett fullsatt Scandinavium. För Blågult gäller det att njuta av kulissen men samtidigt möta allvaret. På andra sidan plan väntar ett hungrigt och säkerligen minst lika laddat Schweiz.

– Det ska bli roligt. Man vet att det är utsålt och ska bli ett bra tryck. Det är skönt att det äntligen börjar, säger Andreas Nilsson.

Den 20 september 2014 stod det klart att Sverige skulle dela på värdskapet i EM 2020 tillsammans med Österrike och Norge. Då var Andreas Nilsson helt ny i ungerska Veszprem, klubben han har tillhört sedan dess och vunnit tre Champions League-titlar med.

Hur länge har du sett fram emot den här premiärmatchen?

– De senaste dagarna har man gått runt och tänkt rätt mycket på Schweiz och premiären. Att spela på hemmaplan i Göteborg inför elva-tolv tusen ska bli jäkligt häftigt. Det lyfter alltid att ha mycket folk i bakgrunden.

Vilket är det mäktigaste atmosfären du har varit med om som handbollsproffs?

– Det finns en del. Final Four i Köln är rätt häftigt. I Veszprem har vi en ganska fanatisk hemmapublik. Det var även bra tryck i VM i fjol, både i Köpenhamn och i Herning. Det hoppas jag såklart på imorgon också.

Sverige vann båda matcherna mot Egypten i Jönköping respektive Alingsås, Sammanlagt skrevs slutresultatet 55–51 till Blågult som var det bättre laget över två möten.

– Två typiska träningsmatcher. Båda lagen hade mästerskap framför sig och ville inte riskera någonting. Vi spelade igenom dem ganska bra, med fokus på försvar- och målvaktsspelet. De båda delarna funkade bra tycker jag.

Din kollega på mittsex, Max Darj, stod för fem mål i Alingsås senast. Känner du av någon konkurrens i anfallsspelet? 

– Jag vet att både Max och Jesper (Nielsen) har fina offensiva kvaliteter, så det gäller att fajtas för att få spela. Men samtidigt är vi goda vänner. Det är förbundskaptenen som bestämmer, fortsätter Nilsson som gärna spelar anfallsspel och gör så med bravur. Med sina 311 fullträffar är Trelleborgssonen målbäst i den svenska 16-mannatruppen.

Hur ser du på gruppspelet som stundar? Hur mycket har ni pratat om att verkligen ta de här första matcherna på allvar och inte sväva iväg till en eventuell huvudrunda? 

– Vi fokuserar bara på de här första matcherna och har inte snackat någonting om huvudrundan. Det ligger för långt fram i tiden. Men förhoppningen är att få med oss så många poäng så möjligt dit. Vi ställs mot tuffa lag i gruppen. Slovenien är vassa och lär slåss tillsammans med oss om förstaplatsen. Schweiz har många spelare i Bundesliga och Polen är unga och spännande. Vi måste spela på en toppnivå för att vinna gruppen.

Vad blir nyckeln mot Schweiz? 

– De har sin storstjärna i Andy Schmid. Det gäller att hålla koll på honom och deras sju-mot-sex spel. Löser vi dem två grejerna har vi en ganska bra chans att slå dem. De är spelskickliga så vi måste vara på tårna.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån