Herr / 6 januari 2017

Vinst mot Norge i VM-uppladdningen

Sverige besegrade Norge med klara 37–29 efter 20–14 i paus inför 6 673 åskådare i Kinnarps Arena i Jönköping i den första av tre landskamper som ingår i Blågults uppladdning inför VM i Frankrike. I morgon möts länderna igen i Kristianstad.

• • •

Sverige fick grepp om matchen redan från början och fick ledningen med 3–0, 4–1, 6–2 och 8–4 och höll sedan ledningen hela matchen. Här matchens målbild med Sveriges siffror först: 3–0, 4–1, 6–2, 7–3, 8–4, 11–6, 13–7, 20–14 (paus), 22–15, 25–18, 27–20, 28–25, 30–25, 34–26 och 36–28 fram till slutsignalens 37–29.

Ett bra svenskt försvarsspel med 201 centimeter långe och 116 kilo tunge Fredric Pettersson som tungt mittlås och murbräcka i anfallet. Sverige sägs aldrig ha förlorat en landskamp i Kinnarps Arena och gjorde det alltså inte nu heller.

Kinnarps Arena var i stort sett utsålt och det var otroligt maffigt på läktaren med alla ungdomar som gästade Jönköping för att deltaga i Hallbybollen. Det var många olika klubbfärger. Och sjunga kunde de också, för alla stämde upp i den svenska nationalsången. Man blev nästan tårögd.

Båda länderna hade bra försvarsspel. Det svenska anfallet tycktes vara lite vassare än det norska, som dock ibland kom igenom det svenska försvaret lite väl lättvindigt.

Högernian Johan Jakobsson imponerade som vanligt, med sina stenhårda projektiler och blev bästa målskytt i Sverige tillsammans med vänsternian Simon Jeppsson, sex mål för båda.

På högerkanten blixtrade Mattias Zachrisson till några gånger och tråcklade in fyra mål som bara han kan göra.

Det svenska målet vaktades i första halvlek av Mikael Appelgren och i andra av Andreas Palicka. Vi räknade till sex räddningar på båda, Appelgren nöp två straffar, av en blev det dock tyvärr mål på den efterföljande returen.

– Vi fick i kväll ett bra kvitto på vad vi lagt ner tillsammans under de fem dagarna hittills. Vi hade fokus på försvarsspel tisdag-onsdag och anfallsspel i går (torsdag) och jag tyckte det märktes på matchen i dag, menade förbundskaptenen Kristján Andrésson efter segermatchen.

– Det var väldigt bra anfallsspel medan vi försvarsmässigt blev lite ”synade” och har lite saker att jobba med. Det är helt klart.

– Vi skall bli bättre på att hantera olika situationer. Det är väldigt mycket sådant i mittblocket i första halvlek och lite på högersidan. Där finns det att göra.

– Vi var väldigt effektiva i våra första satsningar i anfallsspelet med Johan Jakobsson (skott och passningar) och Simon Jeppsson i mittzonen.

Summa summarum så var det en bra landskamp, med många saker att ta med oss.

SVERIGE–NORGE 37–29 (20–14)
Sverige: Simon Jeppsson 6, Johan Jakobsson 6, Mattias Zachrisson 4, Jim Gottfridsson 3, Emil Frend Öfors 3, Max Darj 2, Jerry Tollbring 2 (1 straff), Niclas Ekberg 2 (2), Albin Lagergren 2, Philip Stenmalm 2, Lukas Nilsson 2, Jesper Konradsson, Fredric Pettersson, Andreas Nilsson. Priset till lagers bästa spelare: Simon Jeppsson.
Norge: Sander Sagosen 8, Bjarte Myrhol 4, Magnus Jøndal 4, Gøran Johannesen 3, Kristian Bjørnsen 2, Christian O’Sullivan 2, Eivind Tangen 2, Joakim Hykkerud, Magnus Gullerud, Magnus Rød, Espen Lie Hansen. Priset till lagets bästa spelare: Sander Sagosen.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 minuter. Norge: 3 x 2 minuter.
Domare: Fabian Baumgart & Sacha Wild från Tyskland.
Publik: 6 673 (Kinnarp Arena, Jönköping)

Bilden: Simon Jeppsson, en av två sexmålsskyttar i Sveriges segermatch mot Norge i Jönköping.

Text: Björn Persson