Herr / 20 januari 2017

Vitryssland väntar i åttondelsfinalen

Sverige blir tvåa i grupp D av VM i Frankrike efter att mer eller mindre ha spelat ut Egypten med 33–26 efter 15-9 i pausen. Motståndare i söndagens åttondelsfinal i Lille kl. 16.00 blir Vitryssland, tredjelaget i parallellgruppen C som i en direkt avgörande match om tredje platsen besegrade Ungern med 27-25 (15-13).

• • •

Man hade väntat sig en spännande thriller mot Egypten, för det brukar de matcherna vara. Men denna gång spelade det unga svenska landslaget ut för fulla muggar, och gjorde egentligen processen kort med de afrikanska mästarna. Återigen ett bra svenskt försvarsspel, ett utmärkt målvaktsspel och ett ypperligt anfallsspel över hela banan.
Det tog nio minuter innan Andreas Palicka släppte in det första målet, och hela försvaret såg till att egyptiernas andra mål kom efter tio minuter, det tredje efter 17, det fjärde efter 20 och det femte efter 23 minuter.
Och det svenska anfallet tryckte på med skott utifrån, kontringarna var legio och kantspelarna Niclas Ekberg, Jerry Tollbring och den nyligen tillkomne Emil Frend Öfors gjorde sammanlagt 16 fullträffar, alltså nästan hälften av Sveriges. Ekberg åtta, Tollbring sex och Frend Öfors två.
Jim Gottfridsson styrde anfallsspelet med bravur som vanligt och hann också med att göra sex mål. Och på högersidan fortsätter Albin Lagergren att fylla på bakifrån. Han blev också målskytt med två fullträffar. Totalt blev det tio målskyttar bland de tretton utespelarna.
En man saknades, högerkantens Mattis Zachrisson som var febersjuk och fick avstå match denna dag. Niclas Ekberg tog hand om det mesta spelet på den kanten mot Egypten.
Andreas Palicka vaktade målet i dryga 50 minuter, gjorde det strålande som vanligt ochb kom upp i en räddningsprocent på 41 efter 14 räddningar på 34 skott. Mikael Appelgren fick hoppa in de sista minuterna. Båda de svenska målvakterna finns ju med i statistiktoppen tillsammans med Frankrikes Thierry Omayer och Danmarks Niklas Landin.
Sverige ledde som mest med tolv mål vid några tillfällen, och Egypten kunde snygga till siffrorna något på slutet.
Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 3–0, 4–1, 7–2, 11–3, 14–7, 15–9 (paus), 20–9, 22–10, 23–11, 24–15, 28–17, 30–20 och 33–23 fram till slutsignalens 33–26.
–Det känns bra. Det har varit många matcher nu på en kort tid, men jag tycker att vi har lyckats stå väldigt fint bakåt och ”Palle” (Andreas Palicka) gör en väldigt fin insats i målet. Därigenom får vi en hel del kontringsmål, summerar en mycket nöjd förbundskapten Kristján Andrésson.
– Återigen en bra prestation av gubbarna. Vi ville väldigt gärna vinna matchen, men vi ville samtidigt sprida belastningen på spelarna. Vi fick en ganska komfortabel ledning i andra halvlek och kunde vila flera spelare. Det behövdes. Det är ju ny match på söndag, och där gäller det att vinna eller försvinna. Det är nu det börjar på riktigt.
–Vi håller i dag en väldigt fin nivå i det mesta vi gör. Sedan är det ju emellanåt så att vi tappar lite koncentration, tappar lite bollar i kontringarna och slår lite felpass. Men för det mesta är det hög koncentration, det är bra kvalitet på det vi gör och vi kämpar på bra bakåt. Och håller oss till den taktik vi har pratat om. Jag kan inte vara annat än nöjd.
Vänstersexan Jerry Tollbring blev sexmålsskytt, fem av dem kom på vindsnabba kontringar efter utkast från målvakt och/eller försvarare. Och egyptierna hängde inte riktigt med. Flera gånger gick det så snabbt att Tollbring hade halva spelplanen för sig själv. Så här sade han i Kanal 5-studion efter matchen:
– Det var kul därute. Vi trodde ju att det skulle bli lite jämnare, och att de skulle stå upp lite bättre och vara lite tuffare.
På positionen vänstersex finns ju i den svenska truppen sedan i förrgår även Alingsåsspelaren Emil Frend Öfors. I dag fick han lite speltid i andra halvleken och dunkade in två fullträffar från sin kant. Det lär komma flera.
SVERIGE–EGYPTEN 33–26 (15–9)
Sverige: Niclas Ekberg 8 (3 straffar), Jerry Tollbring 6 (1), Jim Gottfridsson 6, Andreas Nilsson 3, Simon Jeppsson 2, Emil Frend Öfors 2, Jesper Nielsen 2, Albin Lagergren 2, Max Darj, Jesper Konradsson.
Egypten: Eslam Eissa 7 (3), Yehia Elderaa 5, Mohammad Sanad 3, Mamdouh Taha Abouebaid 2, Mohamed Ibrahim Ramadan 2, Abouelfetoh Abdelrazek 2, Mohamed Mamdouh Shebib 2, Karim Abdelrahim 2, Ibrahim Elmasry.
Pris till matchens bästa spelare: Niclas Ekberg, Sverige.
Utvisningar, Sverige: 7×2 minuter. Egypten: 4×2 minuter.
Domare: Bojan Lah & David Sok, Slovenien.
Publik: 7 660 (Accorhotels Arena i Paris).
Text: Björn Persson
Bilden: Jim Gottfridsson blev sexmålskytt när Sverige körde över Egypten. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.