Nyheter

Herr / 13 januari 2021

VM med Äpplet, del 1

För första gången på sex år spelar Sverige ett mästerskap utan skadade Mikael Appelgren. I stället kommer målvakten att bevaka VM från hemmaplan och dela med sig av sina tankar och spaningar. Följ ”VM med Äpplet” i appen Gameday Handbollslandslaget.

Medan Blågult har inkvarterats i Kairo och förbereder sig för torsdagens VM-premiär befinner sig Mikael Appelgren hemma på västkusten för sin rehab. Det var tidigare i höstas som en axel- och knäskada satte stopp för ”Äpplet”. 

– För ungefär en vecka sedan släppte jag kryckorna och började gå själv. Så nu kan jag gå på gym och börja cykla långsamt. Tyvärr har jag inte kunnat rehaba axeln lika mycket. Den har fått stå tillbaka lite, vilket gör att jag precis kan lyfta armen över huvudet. Just nu säger prognosen april. Då är jag förhoppningsvis fit for fight, säger Appelgren som till vardags spelar i tyska Rhein-Neckar Löwen.

När återvänder du till Tyskland?

– Någon gång i februari. Nu är jag i en lägenhet i Göteborg med nära hem till Uddevalla. Eftersom gymmen är stängda i Tyskland och utegångsförbud har införts efter klockan 20 passade Göteborg bra för min rehab. Jag trivs fint här. 

Mikael Appelgren gjorde sin mästerskapsdebut i EM 2016 i Polen vid 26 års ålder. När ”Äpplet” nu missar VM i Egypten bryts hans svit på sex raka mästerskap för Sverige.

– Det är bittert såklart även om jag har varit inställd på att missa VM ett tag nu. Det blir lätt så när ens fokus ligger på att börja gå igen. Dessutom försvinner lite av tjusningen när publiken inte får vara med. Det har varit märkbart under det gångna året. Men självklart saknar jag handbollsplanen och kicken man får av att spela.

Saknar du din radarpartner och rumskamrat Andreas Palicka?

– Absolut. Under min skadeperiod har vi fortfarande pratat och umgåtts med varandra. Men den här månaden är ju speciell med så många dagar tillsammans. Jag saknar Palicka och alla andra i landslaget.

Tror du han saknar dig?

– Jag hoppas det, haha. Han kanske tycker det är skönt att slippa mig. Det får du fråga honom.

Hur tror du Sveriges målvakter kommer sköta sig i VM?

– De har ju samma förberedelser som tidigare mästerskap, med Mats Olsson som gör ett bra jobb. Men sen ska man spela in ett nytt försvar och nya spelare. Det får man ha tålamod med. Men jag har en hopp och tro att målvaktsspelet återigen blir bra för Sverige.

Appelgren går inte bara miste om en månad med Palicka och kompani. Även landslagsrutinerna som han själv värdesätter högt.

– Landslagslunken saknar man ju. Även om jag är liberal som person och tröttnar lätt på schemat bygger man upp starka relationer. Desto längre tiden går, desto tröttare blir man på varandra. Då blir det högre i tak och lite tänjande på gränserna. Man hittar varandra, berättar en skrattandes Appelgren.

Hur hittar man varandra?

– Det som är internt ska nog inte bli externt, haha. Det är det som är speciellt med mästerskap. Man lever och andas med varandra.

Hur kommer du följa VM? Blir det med hejaklapp i tv-soffan?

– Jajamensan, så är det. Jag kommer följa VM slaviskt. Eftersom mina rehabövningar inte är särskilt roliga kommer jag ha mycket tid på kvällarna. Det blir ju en del att titta på med 32 lag. Vanligtvis ser jag bara matcher på våra kommande motståndare men nu ska det bli kul att analysera och få en helhetsöverblick.

Har du alltid varit en handbollsnörd?

– Ja, det får jag nog säga. Jag började med handboll när jag var elva år gammal. Då var Bengan Boys som störst. Sen har det bara blivit mer och mer.

Utöver Sverige, vilka lag håller du en extra tumme för?

– Bra fråga. Det är ju dubbla tummar för Sverige med tanke på alla återbud och bortfall. Men ska jag välja ett annat lag blir det Island. Både Ymir Örn Gislason och Alexander Petersson är uttagna och är nära vänner till mig. Speciellt Peterson som gör lite comeback i landslaget vid 40 års ålder. Han är ett fysiskt fenomen. 

Vilka blir VM:s stora överraskning?

– Jag har suttit och tänkt lite på det och kollat grupperna. I fjol var Portugal starka och slog oss bland annat. Även ”Ljubos” (Ljubomir Vranjes) Slovenien gick längre än man vad hade tänkt sig. Men om jag ska blicka utanför Europa tror jag Argentina överraskar. Så jag säger Argentina.

På torsdag kväll var det tänkt att Sverige skulle premiärspela mot Tjeckien. Men efter att Tjeckien tvingats avstå från mästerskapet har Nordmakedonien kallats in som ersättare. Avkast mellan Sverige och Nordmakedonien på torsdag kväll är 20.30 svensk tid.

– Nordmakedonien har både chockat och floppat genom åren. De är individuellt skickliga med Kiril Lazarov, Filip Kuzmanovski och Filip Taleski i spetsen. Men har de inte dagen blir det svårt för dem. Sverige är en bättre handbollsnation och bör kunna vinna.

Men är Nordmakedonien ett tuffare motstånd än Tjeckien?

– Ja, det måste jag säga. Det hade varit fördelaktigt med Tjeckien i premiären.

Slutligen, vilka svenska spelare kommer du hålla ett extra öga på i VM?

– Jag tycker Alfred Jönsson och Jonathan Carlsbogård har spelat väldigt bra i Bundesliga. Med rätt förutsättningar kan de bli väsentliga för Sverige. Men jag tycker det ska bli intressant att se hur Glenn Solberg väljer att matcha laget. Blir det som för damerna i EM att de testar runt lite? Eller hittar han självklara roller?

Text: Olof Thyrelius Ericson