Nyheter

Herr / 17 januari 2021

VM med Äpplet, del 3

Målvakten Mikael Appelgren följer VM med stor noggrannhet från hemmaplan. I den tredje delen av ”VM med Äpplet” berömmer han fredagens skrällgäng och analyserar Sveriges storseger mot Chile.
– Man ska inte dra för stora växlar av slutsiffrorna mot Chile, säger ”Äpplet”.

Såväl Sverige som Egypten kommer med full pott till måndagens gruppfinal. En match där favoritskapet och pressen ligger på värdnationen enligt Mikael Appelgren.

– Jag tror att Egypten kommer passa Sverige bra. Även om de spelar mycket växelspel handlar det till slut om deras individuella prestationer. Lyckas vi hantera deras farliga niometersspelare och få dem att ta dåliga lägen kan Sverige straffa dem. Egypten är inte så sugna på att springa hem. Jag tror det finns goda möjligheter för Sverige att lura in Egypten i en gynnsam matchbild. Det kan bli en lyckosam måndag kväll i så fall, analyserar ”Äpplet”.

Hur tror du de svenska spelarna känner sig inför Egypten-matchen?

– De har nog lite skräckblandad förtjusning inför gruppfinalen. I och med att grupp H (den grupp Sverige korsas med i huvudrundan) har öppnat upp sig med oavgjorda resultat och småskrällar har Sverige en bra chans att nå kvartsfinal. Dessutom finns det potential i det här svenska laget. Egypten är visserligen favoriter men har också pressen på sig. Att spela utan publik är också till Sveriges fördel. Jag tror Egypten är mer rädda för Sverige än vice versa.

Vilka var dina intryck från 15-målssegern mot Chile?

– På ett sätt var det lite väntat. Sverige fick en bra start och sedan tog erfarenheten ut sin rätt. Chile spelade ett kreativt och bra anfallsspel. Men när Sverige väl gick iväg till sju-åtta bollars ledning var det inte lika kul längre.

Vilka spelarinsatser stack ut i dina ögon?

Lukas Sandell gjorde det fint i hans andra landskamp. Lucas Pellas tog fint över taktpinnen från Hampus Wanne på vänstersex. Men jag tycker hela laget presterade och var konsekventa.

Vilka växlar går det att dra efter en sådan svängig matchbild? 26 insläppta mål kanske inte är så farligt om man gör 41…

– Nej, precis. Allt det där får man ha med sig. Så är det i handboll. Det är utmaningar i varje match och jag tycker Sverige löste Chile på ett bra sätt. Det är lite annorlunda än vad man är van vid. Då kan det lätt bli lite vilda västern. Så jag tycker inte man ska dra för stora växlar av slutsiffrorna. Jag tror grabbarna kommer steppa upp och ha den intensiteten kom krävs mot Egypten.

Hittills har mästerskapet bjudit på en del skrällar. Brasilien spelade oavgjort mot Spanien och Japan kryssade Kroatien…

– Det är väldigt skoj. Jag kollade båda matcherna och det var inga orättvisa resultat. De stora nationerna blev tagna på sängen. Både Brasilien och Japan inledde sina matcher bra och tog kommandot. Det är sådana skrällar som öppnar upp ett VM. Sen var Sloveniens förlust mot det Ryska Handbollförbundets lag också en skräll. Det rör om i grytan.

Alla lag har inte spelat två matcher än. Men vilken nation har imponerat på dig mest så här långt?

– Ja, det är som du säger. Jag skulle exempelvis vilja se Danmark mot bättre motstånd. De har ju en ganska enkel grupp så vi får nog vänta lite med det. Men annars är jag mest imponerad över Frankrikes start i VM. Att besegra Norge och Österrike så bestämt var överraskande. De har varit bäst hittills.

Äpplets VM-spaning:

– Japan har också imponerat med isländske Dagur Sigurdsson som förbundskapten. 2016 ledde han Tyskland till EM-guld. Dessutom har han varit tränare i Füchse Berlin. Han verkar ha fått till något väldigt bra nu. Det ska bli intressant att se hur de följer upp det oavgjorda resultatet mot Kroatien. Sen vill jag även nämna Kongo-Kinshasas linjespelare, Gauthier Mvumbi. Handbollens Shaquille O’Neal!

Text: Olof Thyrelius Ericson