Nyheter

Herr / 21 januari 2021

VM med Äpplet, del 5

Sveriges vinstsvit i VM sprack mot Belarus i huvudrundans första omgång. I den femte delen av ”VM med Äpplet” samlar Mikael Appelgren sina intryck från de två senaste VM-dygnen och blickar fram mot mötet med Slovenien. 
– Vi har lite att ta igen på dem. Det blir en speciell match, säger ”Äpplet”.

VM rullar vidare i rask takt. Under onsdagen inleddes huvudrundan som inom loppet av sex dagar ska få 24 lag att bli åtta. Sverige ställdes mot Belarus i den första omgången. Efter en svag start vände Blågult på steken och skaffade sig ett övertag i andra halvlek.

Tyvärr lyckades man inte förvalta sin uddamålsledning. Med endast sekunder kvar av matchen kvitterade Belarus och fastställde slutresultatet till 26–26.

– Det var verkligen en match med två olika ansikten, säger målvakten Mikael Appelgren som följer VM från sin rehabstuga i Göteborg.

Sveriges förutsättningar är dock goda efter krysset mot Belarus. Poängen innebär att Blågult endast behöver besegra det ryska Handbollförbundets lag på söndag för att avancera. Innan dess väntar match mot Slovenien, det tuffaste laget på pappret enligt ”Äpplet”.

– På förhand är det den tuffaste matchen. Men även om Sverige poängmässigt ligger före Slovenien har vi allt att vinna. Sverige är underdogs sett till spelarmaterialet.

Vad tar du med dig från onsdagens prestation mot Belarus?

– Framför allt den nya niometerslinan med Alfred Jönsson, Felix Claar och Lukas Sandell. De visade prov på fina kvaliteter när Sverige var pressade i underläge.

Var du oroad efter starten? Som mest låg Sverige under med åtta bollar…

– Ja, då var jag väldigt oroad. Men niometersuppställningen som startade matchen hade gått tungt och såg lite trötta ut. Det var fint att de yngre grabbarna gick in och räddade poängen.

Vilka namn sticker ut från den slovenska VM-truppen?

– Jag tycker Blaz Janc är duktig för sitt Barcelona, även om Dragan Gajic har spelat en del på deras högerkant. Miha Zarabec har imponerat på mig i sitt klubblag Kiel. Sen ska man inte underskatta deras målvakt Urban Lesjak som blir en nöt att knäcka. Högernian Jure Dolenec har inte riktigt hittat rätt i Barcelona men betyder mycket för landslaget.

Du glömde inte mittnian Dean Bombac nu?

– Herregud, hur kan jag missa en sån trollgubbe? Det är många att hålla koll på. Men absolut ska vi nämna Bombac. Han kan ju plocka fram vad som helst ur sin trollerilåda.

I övrigt studsade Norge tillbaka och besegrade Portugal precis som du trodde…

– Ja. Sander Sagosen hade kanske inte sin bästa dag men de löste det ändå. Men jag vill återigen nämna Schweiz som jag tycker är den största skrällen i VM hittills. Jag må vara lite färgad men Andy Schmids avgörande mot Island var häftigt att se.

Har du pratat något med Andy?

– Ja, vi har både skrivit och pratat lite i telefon. Han är en rastlös själ ibland. Men de hade inte räknat med att besegra Österrike och Island. De flög in i VM med allt att vinna. Det är en genuin grupp som tycker det är kul att spela handboll.

Schweiz spelar sitt första VM på 26 år. Vad tror du de här segrarna betyder för schweizisk handboll?

– Jättemycket. Det var en period som Andy inte spelade i landslaget eftersom han var för sliten. Dessutom såg han han inga möjligheter att nå framgång. Men för några år sedan kom en satsning som nu bär frukt. Handbollen är på frammarsch och ungdomarna kanske inte bara vill syssla med fotboll, hockey eller tennis.

Vilken match väljer du från torsdagens tablå?

– Jag tycker mötet mellan Spanien och Tyskland är högintressant. Om Tyskland ska ha en chans måste de vinna.

Hur tror du matchen slutar?

– Spanien har haft stor respekt för Tyskland sedan förlusten i EM 2016. Men jag tror faktiskt Spanien vinner. De har ett bra lag och inte så många bortfall.

Äpplets VM-spaning

– Jag väljer att höja ett varningens finger för Slovenien. De övertygade mot Nordmakedonien och är på gång igen efter förlusten mot det Ryska Handbollförbundets lag. De är ett spelskickligare lag än Egypten och utgör en tuffare uppgift. Dessutom kan Ljubomir Vranjes svensk handboll väldigt bra. Vi har lite att ta igen på dem efter förlusten i Scandinavium förra året i EM. Det blir en speciell match.

Text: Olof Thyrelius Ericson