Nyheter

Herr / 23 januari 2021

VM med Äpplet, del 6

På söndag kväll spelar Sverige en direkt avgörande match mot det Ryska Handbollförbundets lag. Vid vinst eller kryss är Blågult vidare till kvartsfinal i VM.
– Å ena sidan är det skönt att Sverige har det i egna händer. Å andra sidan bär man favoritskapet. Det ska bli intressant att se hur man axlar det, säger Mikael Appelgren i den sjätte delen av ”VM med Äpplet”.

Målvakten Mikael Appelgren är nöjd med Sveriges insats mot Slovenien, även om han gärna hade sett två poäng i bagaget hem till hotellet i Kairo.

– På förhand är ett oavgjort resultat mot Slovenien bra. Det är man nöjd med varje dag i veckan. Men sett till matchbilden var det kanske lite tråkigt med en pinne. Jag tycker Sverige övertygade.

Kan du utveckla?

– Jag tycker vi jobbar konsekvent med våra spel. Jim Gottfridsson styrde upp det bra och de unga fortsatte att våga. Man visade mod och vilja. Det är viktigt att belysa när man möter ett såpass bra motstånd.

28 insläppta och åtta utvisningar. Är det acceptabelt mot ett lag som Slovenien?

– Ja, på ett sätt. Men absolut kunde vi värderat bättre i försvarssspelet. Deras snabba sidledsförflyttningar lurade oss och vi blev hårt bestraffade av de dubbla utvisningarna. Men det är samtidigt en eloge att vi löste det till slut och hanterade vårt undertalsspel. Men vi ska gärna undvika det mot Ryska Handbollförbundets lag.

Vad kan vi förvänta oss mot RHF på söndag kväll?

– De spelar lite mer traditionellt ryskt med enkelt och rakt spel. Det kommer bli jobbigt att möta men kanske att det passar oss bättre än Slovenien. Samtidigt ska vi inte underskatta RHF. De har en ny tränare och unga hungriga killar. Sergej Kosorotov är väldigt duktig och har imponerat i VM, precis som hela laget.

Hur ser du på förutsättningarna? Vid seger eller kryss är Sverige vidare, men vid förlust missar man kvartsfinal…

– Ja, å ena sidan är det skönt att Sverige har det i egna händer. Å andra sidan bär man favoritskapet. Det ska bli intressant att se hur man axlar det. Men det är en fantastisk chans att nå kvartsfinal.

Vad blir nyckeln mot RHF?

– Bra fråga. Det finns många nycklar att lägga vikt vid. Men som alltid med Sverige är omställningsspelet viktigt. Ryssarna är stora och tunga. Sverige behöver då utnyttja sitt främsta vapen och undvika allt för mycket uppställt spel. Hampus Wanne och Valter Chrintz presterade bra mot Slovenien. Förhoppningsvis fortsätter det så.

Vilka matcher ser du fram emot under lördagen?

– Jag tror mötet mellan Brasilien och Tyskland blir sevärt. Där tror jag den största skrällchansen finns, även om Polen mot Ungern också blir en munsbit. Polen har något vasst på gång. Jag minns vår match mot dem i EM i fjol. Då var deras skytt Szymon Sicko duktig. Men skulle de vinna mot Ungern vore det en ordentlig knall. Sen tror jag Kroatien hanterar Argentina och kvitterar ut sin biljett till kvartsfinal.

Äpplets VM-spaning:

– Hemmanationen Egypten imponerade mot Belarus och har fått igång veteranen Ahmed El Ahmar. En riktig underhållare på plan med flippar, underarmsskott och stegisättningar. Deras match mot Slovenien på söndag blir högintressant. De har nog en stor press från förbundet att gå vidare. Precis som för Sverige måste Egypten vinna eller kryssa för att ta sig vidare.

Text: Olof Thyrelius Ericson