Nyheter

Herr / 17 januari 2023

VM med Valter, del 4

Gruppspelets sista dag är här vilket betyder att viktiga poäng står på spel. Valter Chrintz kommer hålla ett extra öga på gruppfinalen i grupp F mellan Norge och Nederländerna. 

– En viktig match för båda lagen. Jag tror att det blir en tuff kamp, säger Chrintz.

För Sveriges del avslutades gruppspelet under måndagskvällen. Med rekordstor vinstmarginal slog man Uruguay (47-12). Valter Chrintz kunde ej se matchen då han representerade herrlandslaget på Idrottsgalan i Stockholm tillsammans med Jonathan Edvardsson.

– Det var väldigt trevligt att få uppleva det och se hur det fungerar. Det är inte varje gång man är med där. Rätt många människor kom fram till oss och pratade handboll, vilket är kul. Sen höll Nils van der Poels tal världsklass. Det var inspirerande att höra.

Med idel segrar i gruppspelet går Sverige vidare till huvudrundan med full pott. Chrintz tycker att Sveriges chanser i huvudrundan ser ljusa ut.

– Det är nog väldigt skönt att ha två poängs försprång gentemot de andra lagen i gruppen. Jag tror att killarna går in i huvudrundan med en bra känsla. Även om Uruguay inte är det bästa laget i världen körde Sverige på i 60 minuter. Det var inga konstigheter.

Sveriges matchdagar i huvudrundan är onsdag, fredag och söndag. Först ut av de tre motstånden är Ungern, sedan följer Island och Portugal.

– Ungerns mittsexa Bence Banhidi är duktig. Han är väldigt stor och extremt jobbig att försvara sig mot. Men om Sverige jobbar med honom i 60 minuter kommer han att bli trött. Det kan bli viktigt att trycka på honom i anfallsspelet.

Under tisdagskvällen avslutas de sista fyra grupperna. I Krakow i grupp F möts bland annat fullpoängarna Nederländerna och Norge i en viktig match. Vinnaren går vidare till huvudrundan med full pott. Båda landslagen har dessutom blågula inslag på bänken. Staffan Olsson leder Nederländerna medan Martin Boquist är assisterande tränare i Norge.

– En viktig match för båda lagen. Jag tror att det blir en tuff kamp. Norge är lite mer fysiska och storvuxna. Nederländerna förlitar sig på Luc Steins och Kay Smits som är snabba niometersspelare. På förhand säger jag Norge men jag har sett större mirakel ske.

Avkast mellan Norge och Nederländerna sker klockan 20.30.

Valters VM-spaning:

– Egypten är min positiva överraskning så här långt. De övertygade mot Kroatien och lär vinna enkelt mot USA ikväll, vilket skulle innebära att de går vidare till huvudrundan i Malmö med full pott. De har bra spelare och blir säkert farliga längre fram i turneringen. Polen däremot har överraskat negativt. Jag hade större förväntningar på dem. Efter förluster mot både Slovenien och Frankrike blir det tufft för Polen att gå vidare från huvudrundan.

Text: Olof Thyrelius Ericson